Вінничан попереджають про небезпеку «сезонної» хвороби, яку спричиняють укуси кліщів

Новини Вінниці / Вінничан попереджають про небезпеку «сезонної» хвороби, яку спричиняють укуси кліщів

У Вінниці продовжується карантин, однак це не привід забувати про безліч інших інфекційних хвороб, які активізуються з настанням теплої пори року. Однією з таких є хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лaйм-бореліоз). Вінницькі групи у мережі Facebook з початку весни просто "закидували" фотографіями й відео з лісів та полів, на яких було чітко видно на одному стеблі трави або куща по 2-3 особини кліща. Тобто, всі галявини були покриті цими тваринами.     

У Вінниці продовжується карантин, однак це не привід забувати про безліч інших інфекційних хвороб, які активізуються з настанням теплої пори року. Однією з таких є хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лaйм-бореліоз). Вінницькі групи у мережі Facebook з початку весни просто "закидували" фотографіями й відео з лісів та полів, на яких було чітко видно - на одному стеблі трави або гілці куща по 2-3 кліща. Тобто, всі галявини були покриті цими комахами.     

Як повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби, інфекційна хвороба передається людині під час присмоктування чорноногих кліщів до шкіри. Інфекція вражає нервову систему людини, опорно-руховий апарат, серце і шкіру. Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу, саме стільки триває інкубаційний період. Перші ознаки нагадують симптоми грипу. Переважно, місце укусу сильно напухає, з’являється червона пляма, може відбутись параліч лицьового нерва.

У Вінницькій області перші 3 випадки хвороби Лайма були зареєстровані у 2003 році. Впродовж останніх 17 років кількість захворювань на дану патологію у області зросла у 125 разів. У 2019 році було зареєстровано 375 випадків хвороби Лайма, 517 випадків у 2018 році.

Активність нападів кліщів припадає на квітень-травень та серпень-вересень. Адже, дані тварини не переносять сонячну спекотну погоду й тоді на природі їх менше, однак більше – в прохолодну та похмуру погоду. Окрім цього, мізерні комахи можуть потрапити у вашу оселю навіть разом з букетом квітів чи домашніми улюбленцями.

Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись низкою серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

Сьогодні, в умовах спалаху COVID-19, спричиненої коронавірусом, необхідно чітко і безперечно дотримуватися вимог карантину, щоб не наражати себе та близьких на небезпечні захворювання.

Ірина Заіковата

8 квітня, 2020