Вінні, Ольгопілець, Жора, Моня, Мартін і Мавін. Яке імя носитема вінницький мамонт?

Новини Вінниці / Вінні, Ольгопілець, Жора, Моня, Мартін і Мавін. Яке імя носитема вінницький мамонт?

Більше півсотні років у краєзнавчому музеї найвідомішим експонатом є скелет мамонта. І лише цьогоріч музейникам прийшла ідея - назвати свою "візитівку". Для цього ще в березні оголосили конкурс на краще ім'я для мамонтьонка. Однак, він досі безіменний.

Більше півсотні років у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї найвідомішим експонатом є скелет мамонта. І лише цьогоріч музейникам прийшла ідея - назвати свою "візитівку". Для цього ще в березні оголосили конкурс на краще ім'я для мамонтеня. Однак, він досі безіменний.

"Жюрі" з керівників закладу у "розпачі". Цікавість впала. Поки що є шість пропозицій - Вінні, Ольгопілець, Жора, Моня, Мартін та Мавін. Вони надійшли від відвідувачів музею. Найбільше вінничанам подобається саме останнє. Так каже директор музею Катерина Висоцька.


"Найбільш схвально вінничани ставляться до ім'я Мавін, воно є  символічне й складається із двох слів "мамонт" і "вінницький". Біля скелета мамонта досі стоїть спеціальна скринька, куди вінничани продовжують кидати листівки із своїми пропозиціями. Її відкриємо перед Новим роком, а ім'я оберемо у травні до 100-річчя музею", - зазначила Катерина Висоцька.


Нагадаємо, вінницького мамонта знайшли студенти під час літньої практики у 1961 році неподалік села Ольгопіль, що у Чечельницькому районі. 

"Діти на польовій дорозі побачили великий камінь вирішили його сапками підкопати і відкинути щоб не заважав. Однак вчитель який був із студентами зрозумів, що це не камінь, а кістка, туди були запрошені науковці, так і віднайшли кістяк мамонта", - розповіла Катерина Висоцька.


До речі, скелети мамонтів в Україні зберігаються у музеях Харкова, Черкас та Полтави. Ще два знаходяться на Донбасі, однак вони залишилися на окупованій території - в Луганську та Донецьку

Цієї осені скелет мамонта склали у Краматорському музеї історії. Велетня місцевий палеонтолог збирав понад 30 років, кістки купував на аукціонах а частину йому подарували. Більшість скелетів залишаються "безіменними". "Дімою" кличуть харьківський експонат. Можливо, і у Вінниці віддали б перевагу людському імені?..
 

Антон Булгаков

8 листопада, 2017