Війна на виснаження: у США пояснили мету збільшення Путіним армії

Новини Вінниці / Війна на виснаження: у США пояснили мету збільшення Путіним армії

Російський диктатор Володимир Путін наказав різко збільшити чисельність ЗС РФ, що є відмовою від багаторічних зусиль Кремля щодо скорочення роздутої армії. Водночас такий крок – сигнал того, що він не збирається відступати, а готується до затяжної війни проти України, де його армія зазнала великих втрат.

Не виключено, що найважчі дні битви будуть ще попереду. Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Нагадаємо, що указ, скріплений печаткою адміністрації глави РФ та розміщений на сайті Кремля, збільшив цільову чисельність військовослужбовців приблизно на 137 000 осіб, до 1,15 мільйона станом на січень 2023-го. А також наказав уряду виділити гроші на виплати для таких цілей.

Прикметно, що кремлівський лідер вперше за п'ять років видав наказ про зміну загальної чисельності «другої армії світу», яка розбила цей міф невдовзі після вторгнення в Україну 24 лютого. Однак офіційні особи в РФ не пояснили такий крок, і про нього мало згадувалося на пропагандистських каналах росТБ.

«Путін діяв у той час, коли він як ніколи далекий від своєї мети повернути всю або більшу частину України «назад у лоно Росії», і коли його ЗС потребують живої сили. Американські офіційні особи заявили, що його рішення свідчить про те, наскільки гострими залишаються ці проблеми», – пише NYT.

Видання зазначило, що з початку війни в лютому, за оцінками американських і британських військових, РФ втратила до 80 000 військових, враховуючи вбитих і поранених. Ці втрати й відсутність руху на фронті змусили деяких аналітиків охарактеризувати новий наказ глави Кремля як сигнал про те, що після шести місяців боїв він не збирається відступати.

«Це не той крок, який ви робите, коли очікуєте на швидке закінчення війни. Це те, що ви робите, коли складаєте якийсь план затяжного конфлікту», – висловила переконання старша дослідниця політики в RAND Corporation Дара Массікот.

Військові аналітики не уявляють, як російське командування – не маючи заклику і офіційної оголошеної мобілізації, а також уже спробувавши «спокусити» росіян зарплатами або силовим шляхом наймаючи потенційних добровольців – впорається із завданням такого різкого поповнення путінського війська. Але експерти вважають це ще одним свідченням того, що війна в Україні може затягнутися до наступної зими і навіть довше.

У той же час аналітики Інституту вивчення війни (ISW) преконані, що завдяки наказу на збільшення чисельності армії Путін хоче уникнути загальної мобілізації. У жовтні у Росії відбудеться призов, який поповнить лави 130 тисячами військових. Також аналітики вказують, що на 24 лютого Мова мала 850 тисяч військових, а понад 1 млн був лише «на папері».

NYT наголошує, що нині наступ окупантів на сході та півдні сповільнився до мінімуму, і жодна зі сторін «не виявила готовності до переговорів чи компромісу». Насамкінець видання процитувало слова секретаря Ради небезпеки та оборони України О.Данілова, який заявив, що найважчі дні війни можуть бути ще попереду:

«Це буде дуже важко. І якщо хтось думає, що ми вже пройшли якийсь Рубікон і все інше буде як по маслу, на жаль, цього не буде».

Олег Верлан

26 серпня, 2022