Відремонтований за 80 мільйонів для суду «Савой» вінничанам обіцяють відкрити до осені

Новини Вінниці / Відремонтований за 80 мільйонів для суду «Савой» вінничанам обіцяють відкрити до осені

Оскільки не за горами завершення капітального ремонту будівлі колишнього готелю «Савой», в який повинен переїхати Вінницький апеляційний адмінсуд (ВААС), співробітники установи провели журналістам невелику екскурсію по «готельному будмайданчику», розповіли, коли об'єкт здадуть в експлуатацію і що там планується.

Оскільки не за горами завершення капітального ремонту будівлі колишнього готелю «Савой», в який повинен переїхати Вінницький апеляційний адмінсуд (ВААС), співробітники установи провели журналістам невелику екскурсію по «готельному будмайданчику», розповіли, коли об'єкт здадуть в експлуатацію і що там планується.

Нагадаємо, на сьогоднішній день ВААС розташований в Будинку адмінсудів за 2 кілометра від центру Вінниці, по сусідству в з окружним адмінсудом. Ідеї ​​«змінити адресу» на Соборну вже 7 років. У кінці 2011 року облрада підтримала її - передав за символічну орендну плату ВААС. З тих пір з перемінним успіхом у будівлі, яка з моменту своєї появи в місті стала його «візитівкою», ведуться ремонтно-реставраційні роботи.

Розуміючи «вагомість» цієї будівлі для міста, в ВААС зібрали по максимуму інформацію про цю «родзинку», спорудження якого почалося у 1912 році. Так от, згідно з архівними даними повністю будівництво готелю завершилося через 10 років – у 1922-ому. На той час його навіть прикрашали два мармурові лева, перший в місті ліфт, перший асфальт і електрика. Як у столиці…

За словами керівника апарату ВААС Інни Грищук, трагічні сторінки «Савою» пов'язані з періодом окупації. При звільненні Вінниці у березні 1944 року артилерійським обстрілом готель був серйозно пошкоджений, а мансарда (6 поверх) повністю знищена.

«Вигоріло все, що було всередині. Відновлення будівлі розтягнулося на 9 років. Тоді ж фасад готелю позбувся рідного кольору слонової кістки і придбав блакитний відтінок», - уточнює співробітниця суду.

Після відновлення півсторіччя будівля використовувалася під готель, поки її не передали суду. На той час стан «Савою» був критичним. На покрівлі навіть дерева рости, а через порушення системи водовідведення стіни покрилися грибком.

«Будівля почала розсипатися. Що стосується підвалу, то до початку ремонту він практично був затопленим, там навіть знаходили останки щурів і кішок ... Ушкодженими виявилися і всі перекриття», - додає І. Грищук.

Хоча капремонт почався з 2012 року, як запевняють в суді, тільки останні два роки процес йде інтенсивно, оскільки стало стабільним державне фінансування. На сьогоднішній день виконано близько 90% робіт. Генпідрядник обіцяє завершити їх до середини червня. Потім почнеться реставрація та відновлення автентичного вигляду фасаду. Нинішньою осінню суд планує перебратися в це приміщення.

Зустріч з журналістами працівники суду організували на відновленому мансардному поверсі. Він накритий дахом, але всередині ще далекий до досконалості. Навіть голуби знаходять щілини, щоб, сидячи на балках, послухати, про що мова… В інших же приміщеннях будівельники перейшли до чистових робіт. Причому, одночасно в будівлі працюють декілька десятків працівників.

Але гордістю суду поки не є штукатурка стін, а дроти. Їх нібито поклали по будівлі стільки, як відстань між Вінницю і Житомиром, тобто 120 км.

«Оскільки передбачається, що судові засідання транслюватимуть online, ми зробили нову систему комунікацій і всіх інженерних мереж, монтуються найсучасніші системи вентиляції та електропостачання. Будівельні роботи в свою чергу могли привести до вібрації і часткового руйнування фасаду, але після завершення ремонту всередині приміщень, фахівці візьмуться за відновлення зовнішнього вигляду», - пояснює начальник відділу забезпечення діяльності голови суду Олена Міліенко те, що на вул. Соборній обсипалася з будівлі штукатурка.

До речі, на 6-му мансардному поверсі планується облаштувати великий конференц-зал. Крім того, в приміщенні обіцяють зробити кімнату для преси, звідки можна буде стежити за будь-яким судовим засіданням. На першому поверсі в фойє планується встановити стенди з експозиціями про історію «Савоя» і роботу суду. Такий собі міні-музей будівлі.

Незабаром в «Савої» встановлять новий панорамний (прозорий) ліфт. Єдиний. Раніше передбачалося, що також з тильного боку буде другий ліфт. Від цієї ідеї не відмовилися, але поки проектом він не передбачений. Парковка біля суду не планується. О. Міліенко зазначає, що співробітники суду і відвідувачі зможуть залишити машину на паркувальних місцях, яких достатньо в центрі Вінниці, а звідти дійти пішки до будівлі.

Перетворення колишнього готелю у суд «вилилося у копієчку». З 2012 року до початку цього року на ремонт витрачено 22 мільйони. У 2018 році в держбюджеті передбачили виділення 48 млн грн. Це гроші на закінчення ремонтних робіт, придбання техніки і меблів для суду, щоб до кінця року ВААС міг переїхати в «Савой». Тобто, в цілому реконструкція та облаштування приміщення під суд обійшлося держбюджету в 80 мільйонів гривень.

Олег Верлан

17 квітня, 2018