Відомий у Вінниці через публікацію «чорнухи» редактор намагається скасувати обвинувальний вирок

Новини Вінниці / Відомий у Вінниці через публікацію «чорнухи» редактор намагається скасувати обвинувальний вирок

Колишній редактор «Тарасової правди», а нині один з тих, кого пов’язують з сайтом «Вінниця топ», Тарас Чорноіван хоче скасування обвинувального вироку щодо себе дворічної давнини. Після гучної історії з вимаганням грошей у ректора Вінницького національного медуніверситету Василя Мороза та затримання редактора у Києві в 2013-му, майже два роки тому його визнали винним у… підкупі. У Вінницькому апеляційному суді «повернулися» до слухання цієї колись резонансної справи.

Колишній редактор «Тарасової правди», а нині один з тих, кого пов’язують з сайтом «Вінниця топ», Тарас Чорноіван хоче скасування обвинувального вироку щодо себе дворічної давнини. Після гучної історії з вимаганням грошей у ректора Вінницького національного медуніверситету Василя Мороза та затримання редактора у Києві в 2013-му, майже два роки тому його визнали винним у… підкупі. У Вінницькому апеляційному суді «повернулися» до слухання цієї колись резонансної справи.

Нагадаємо події кількарічної давнини. Свого часу у прес-службі Апеляційного суду Вінницької області зазначали, що в 2013 році негативні статті про ректора медуніверситету та його колег у виданні Т. Чорноівана мали системний характер. Паралельно з цим редактор, якого знають через публікацію «чорнухи», пропонував В. Морозу припинити цей «потік» та зняти з сайту вже розміщені матеріали.

Підготовлений рахунок-фактуру «за рекламні послуги» Чорноіван передав своєму колишньому тестю – завідувачу кафедри вишу, щоб той вручив його Василеві Морозу, а на словах уточнив, що якщо ректор відмовиться заплатити 400 тисяч гривень ($ 50 тисяч за курсом 2013-го), то потік компромату не припиниться.

Оплата мала проводитися безготівково – за трьома рахунками-фактурами. Два перших – на 100 тисяч, а останній – на 200 тис. грн. На кожному з цих документів стояла печатка СПД Юлії Кривошеєвої, тоді майбутньої дружини Тараса. Як вказується, Василь Максимович не відразу погодився. Точніше, він звернувся до правоохоронних органів, а потім таки перерахував 100 тис. грн., але як від приватної особи, після чого «компромат» зник з сайту.

Спочатку кримінальне провадження відкрили за ч.2 ст. 189 КК України (вимагання, вчинене повторно), що передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років. Підозрюваного затримали в одному з київських кафе, і під охороною доставили до Вінниці.

Далі було ще цікавіше. Ректор В. Мороз відмовився у суді підтримувати обвинувачення, не дав показів і до суду не з'явився. Тому прокурор змінив обвинувачення на ч. 3 ст. 368-4 КК України (підкуп особи, яка надає публічні послуги). Санкції більш поблажливі – від штрафу до 5-річного покарання. У той час неофіційно пояснювати такі зміни «покровителями», які колись користувалися «послугами» обвинуваченого, а коли того взяли, нібито «домовилися» в різних інстанціях. Але ніхто з посадовців та фігурантів цю версію не підтвердив.  

Втім, сам Чорноіван запевняв, що нічого кримінального не вчиняв, а лише виконував свою роботу, яка має оплачуватися. Він вказав, що одна із київських PR-агенцій «замовила комерційні журналістські розслідування» щодо викладачів різних навчальних закладів.

Більше того, за словами Тараса Чорноівана, із ректором медуніверситету він не зустрічався і грошей у нього не вимагав. Мовляв, це до нього приходили «люди від Мороза», яким він запропонував «компенсувати» витрати «на журналістські розслідування і видання комерційної газети» в обмін на видалення компрометуючих статей.

Дружина Т. Чорноівана запевнила у суді, що зовсім не причетна до цього, і здивувалася, коли побачила на рахунку гроші від фізособи, тому і відмовилась від них. У результаті її Вінницький міський суд визнав невинною у злочині. Вину чоловіка було визнав, суд вважав, що штраф у 17 тисяч гривень стане гідним покаранням за порушення.

Незважаючи на резонанс «історії» влітку 2013-го і зібрані докази причетності фігуранта, незабаром «справа» втратило суспільний інтерес. Хоча рішення першої інстанції оскаржували. У вересні 2016 року колегія суддів Апеляційного суду розглянула скарги прокурора і обвинуваченого на вирок суду першої інстанції. Штраф у 17 тисяч гривень ($640 за тодішнім курсом) залишили в силі. Право обіймати посади, пов'язані із наданням публічних послуг, у Тараса Чорноівана не відібрали.

Згодом у прокуратурі Вінницької області подали касаційну скаргу, справу направили на новий апеляційний розгляд до Вінниці. Ще 24 липня Т. Чорноіван у Facebook «хизувався» тим, що вже вийшов з друку номер його чергової газети «Він топ» зі світлиною нардепа Руслана Демчака на першій сторінці, а 25-го «скаржник» не зміг з’явитися до апеляційного суду, де мали слухати його справу. За словами його дружини, доглядає хворих дітей… Засідання відклали на 17 вересня. Інтереси редактора будуть представляти одразу кілька адвокатів. Мабуть, вони намагатимуться довести, що підзахисний невинний.