Відомому учаснику багатьох мітингів у Вінниці Юрію Кисілю повідомили про підозру: закликав до насильницької зміни конституційного ладу

Новини Вінниці / Відомому учаснику багатьох мітингів у Вінниці Юрію Кисілю повідомили про підозру: закликав до насильницької зміни конституційного ладу

Співробітники СБУ блокували на Вінниччині діяльність чергового агітатора, який поширював антиукраїнську пропаганду. За даними слідства, ним виявився 60-річний мешканець Тиврівської тергромади, активний учасник так званого «руху народовладдя».

Про це повідомляє управління СБ України у Вінницькій області.

«Переслідуючи антиукраїнські ідеологічні мотиви, на своєму акаунті у відеохостингу «YouTube», він розмістив відеоматеріали із закликами до дій на зміну конституційного ладу України.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що під час публічного виступу у центральній частині обласного центру, агітатор звернувся до значного кола присутніх осіб із метою їх схиляння до насильницької зміни конституційного ладу.

Пропагував ідеї щодо руйнування існуючого державного устрою «приватних органів влади» та створення нової «республіки» із альтернативними органами державної влади.

Лінгвістична експертиза засвідчила, що ці матеріали містять публічні заклики до зміни конституційного ладу із застосуванням фізичного примусу, а за потреби, і застосування вогнепальної зброї», - йдеться у повідомленні.

Слідчі спецслужби повідомили «народовладцю» про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії за процесуального керівництва обласної прокуратури.

За даними NaПарижі, фігурантом справи є Юрій Кисіль, співзасновник ГО «Сила Майдану», учасник Майдану та сотень мітингів, на яких ставився під сумнів конституційний лад в Україні, «делегат» так званого «Всеукраїнського національного конгресу» (ВНК) у Києві, де у 2020 році проголошувалась відсутність держави Україна.  

Олег Верлан

26 січня, 2023