Відновлено експорт вінницької курятини до Євросоюзу

Новини Вінниці / Відновлено експорт вінницької курятини до Євросоюзу

В ЄС 14 лютого зняли заборону на ввезення м'яса птиці з України, який було введено через спалах пташиного грипу у невеличкому господарстві Вінницькій області. Представник України в Євросоюзі Микола Точицький уточнив у Facebook, що Єврокомісія підтримала зняття заборони на експорт.

В ЄС 14 лютого зняли заборону на ввезення м'яса птиці з України, який було введено через спалах пташиного грипу у невеличкому господарстві Вінницькій області. Представник України в Євросоюзі Микола Точицький уточнив у Facebook, що Єврокомісія підтримала зняття заборони на експорт.

«Це означає, що в ЄС дослухалися до наших аргументів щодо необхідності використання інструменту регіоналізації замість блокування експорту курятини з усієї території України. Це також означає, що в ЄК і в державах-членах довіряють заходам, які вживаються українськими партнерами», – зазначив посадовець.

Нагадаємо, 18 січня, на ПП «Хутір», що селі Бугаків Немирівського району, було зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз «грип птиці» типу А, субтипу H 5. Господарство поставляло яйця курей у різні регіони.

Проте відомості про хворобу, попри миттєві карантинні заходи, викликали реакцію у країнах, куди імпортується українська, зокрема вінницька, курятина. 

За даними Державної служби статистики України, за січень 2020 року в грошовому еквіваленті експорт м'яса птиці склав близько $45 млн, з яких в Європу – на суму приблизно $10 млн. За період обмеження (з 21 січня по 14 лютого), понад 2000 тон м’яса було перенаправлено на інші ринки.

Згодом Європейська Комісія тимчасово призупинила ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. При цьому яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадали.

Наразі обмеження відсутні, і продукції з Вінниччини знову може експортуватися до ЄС. Зазначимо, що найбільшим виробником та експортером курятини є компанія МХП. Агрохолдинг за підсумками 2019 року збільшив обсяги виробництва курятини на 18% - до 728,9 тис. т, а річні продажі курятини зросли на 13% і склали 669,96 тисяч тон.

Обсяг експорту курятини в 2019-му збільшився на 25% і склав 357,4 тис. т. Основні обсяги експорту курятини йшли в країни Близького Сходу і ЄС, СНД та Африки. Загальний експорт курятини за 2019 рік складає близько 53% проти 48% роком раніше.

Олеся Рудницька

18 лютого, 2020