Відновлено експорт вінницької курятини до ЄС

Новини Вінниці / Відновлено експорт вінницької курятини до ЄС

Європейський Союз 4 березня зняв заборону на імпорт та транзит територією ЄС продукції птахівництва з України. Зокрема курятини, яку експортують з Вінниччини. Про це повідомили в пресслужбі найбільшого в Україні виробника і експортера курятини МХП.

Європейський Союз 4 березня зняв заборону на імпорт та транзит територією ЄС продукції птахівництва з України. Зокрема курятини, яку експортують з Вінниччини. Про це повідомили в пресслужбі найбільшого в Україні виробника і експортера курятини МХП.

«Європейська Комісія опублікувала рішення щодо зняття заборони ЄС на імпорт та транзит територією ЄС продукції птахівництва з України.

Крім того, ЄС вперше застосував режим зонування до України в контексті спалаху грипу птиці — відтепер заборона обмежена 10-ма кілометрами довкола точки спалаху.

Дякуємо Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а також Представництву України в ЄС за наполегливу та злагоджену роботу, спрямовану на захист та підтримку українських виробників», — зазначили в компанії.

В Держпродспоживслужбі підтвердили  УНН, що з 7 березня експорт курятини в країни ЄС відновлений. Поряд з цим продовжує діяти заборона на поставки української курятини в ЄС з території неблагополучної зони, розташованої в Немирівському районі Вінницької області. Саме там – на невеличкому підприємстві у селі Бугаків - був виявлений спалах пташиного грипу. Це підприємство постачало виключно яйця птиці на внутрішній ринок.

Фактично в ЄС почали застосовувати диференційний підхід до виробників та «розрізняти» місцевості, адже заборона на імпорт української курятини діяла з 23 січня.

МХП сподівається, що й інші країни, які на початку року ввели заборону на імпорт продукції птахівництва з України, також переглянуть свою позицію на користь України вже в найближчий час.

Нагадаємо, Україна увійшла в топ-5 експортерів курятини в світі. Про це повідомили в Мінекономіки. Найбільшим виробником та експортером продукції є МХП, частина потужностей компанії розташована на Вінниччині.

Зазначимо, що агрохолдинг МХП в 1-му кварталі 2019 року збільшив виробництво курятини на 13% до 171,3 тисяч тонн, завдяки запуску нових виробничих майданчиків. Обсяг продажів курятини за звітний період виріс на 21% – до 164 тисяч тонн.

У січні-березні 2019 року експорт курятини МХП склав більше 93 тисяч тонн, що на 47% вище, ніж в аналогічному періоді минулого року. Експортні продажі склали близько 57% від загального обсягу продажів курятини. Компанія розвивала свій експорт головним чином в країнах Близького Сходу, Північної Африки (переважно КСА, Ірак і ОАЕ) і ЄС.

Олеся Рудницька

12 березня, 2020