«Відкрите небо» з ЄС може за кілька років здешевити авіаквитки для вінничан

Новини Вінниці /  «Відкрите небо» з ЄС може за кілька років здешевити авіаквитки для вінничан

Україна та Європейський союз 1 жовтня проведуть саміт, відкладений через пандемію коронавірусу. На самітіможуть підписати угоду про «відкрите небо» з ЄС. Якщо все піде за планом, то за кілька років європейські перевізники матимуть необмежені комерційні права на виконання перельотів всередині України, а також між аеропортами України та ЄС

Україна та Європейський союз 1 жовтня проведуть саміт, відкладений через пандемію коронавірусу. На саміті планують підписати угоду про «відкрите небо» з ЄС. Якщо все піде за планом, то за кілька років європейські перевізники матимуть необмежені комерційні права на виконання перельотів всередині України, а також між аеропортами України та ЄС

Про це повідомляють офіційні джерела.

«Підписавши угоду про спільний авіаційний простір, Україна візьме на себе зобов'язання привести своє законодавство у сфері безпеки польотів, організації повітряного руху, захисту довкілля до європейських стандартів. Після повної імплементації угоди (на це, найімовірніше, піде кілька років) європейські перевізники матимуть необмежені комерційні права на виконання перельотів всередині України, а також між аеропортами України та ЄС, а українські перевізники – між Україною і ЄС та між країнами Євросоюзу», - йдеться в інформації.

Експерти зазначають підписання угоди повинно дати поштовх розвитку авіасполучення в Україні, а підвищення конкуренції сприятиме зниженню цін на квитки.

Зазначимо, що угода про Спільний авіаційний простір (САП) була парафована ще у листопаді 2013 року у Вільнюсі. Саме тоді, коли Україна відмовилась підписувати Угоду про асоціацію.

Угоду так і не біло підписано, але не через Україну, через відсутність консенсусу між Іспанією та Великою Британією в контексті застосування Угоди до аеропорту Гібралтар.

Суцперечка могла тривати роками, але Україні допоміг Brexit. Референдум про вихід Великої Британії з ЄС відбувся в 2016 році, тож підписання угоди планувалось на 30 березня 2019-го.

Вихід Великої Британії з Євросоюзу стався пізніше запланованої дати – 31 січня 2020 року. Після усунення цієї перешкоди Україна взяла курс на те, щоб підписати угоду про «відкрите небо» до кінця цього року.

Планувалося, що це станеться 18 червня на саміті Східного партнерства, але його перенесли через пандемію коронавірусу. Тепер маємо нову дату 1 жовтня.

 

Марина Карабай

12 вересня, 2020