«Відкрий очі»: у Вінниці відбулась акція на підтримку веганства

Новини Вінниці / «Відкрий очі»: у Вінниці відбулась акція на підтримку веганства

На Європейській площі Вінниці 3 жовтня відбулася акція на підтримку веганства під назвою «Відкрий очі». Десяток активістів намагалися переконати перехожих у тому, що слід відмовитися від їжі тваринного походження, привернути увагу того, що відбувається з тваринами та поширенні веганського етичного способу життя.

«Ми показуємо на нашій акції перформанс. Ми транслюємо зйомки з виробництва м'ясо-молочної індустрії, показуємо, як відбувається видобуток того, що ми їмо на тарілках щодня. Ми показуємо жорстокі кадри, відзняті активістами, які є розслідуваннями», - зазначив активіст веганської зоозахисної організації «Кожна тварина» Олександр Дяченко.

За його словами, подібні заходи у Вінниці відбуваються не вперше. І зупинятися його однодумці не планують. Безпосередньо перформанс полягав у тому, що біля чорного куба стояли четверо людей із зав'язаними очима: вони тримали чорну табличку із написом «Правда» та показували відео з кадрами зі скотобоєнь та ферм.

Зав'язані очі в учасників акції символізували «заплющені очі» суспільства на ситуацію у м'ясо-молочної галузі.

«У ХХІ столітті немає потреби вбивати тварин заради нашого існування, коли ми всім забезпечені, коли в нас ера технологій. Всі вітаміни та корисні речовини ми можемо отримувати з рослинного харчування при правильному їх балансі», — пояснив О.Дяченко.

Перфоманс зацікавив вінничан, люди запинялися, дивилися, але скоріша задля інформації. Тим, хто зупинявся, зоозахисники розповідали про веганство як про спосіб життя, а також про те, як безпечно на нього перейти.

Олександр Дяченко переконував, що замінником м'яса можуть бути бобові, які білка мають більше. Проте він погоджувався з тим, тема веганства в суспільстві не дуже поширена, оскільки Україна — м'ясо-молочна країна, хоча МОЗ і підтвердило, що такий спосіб харчування є повноцінним та нешкідливим.

Олеся Рудницька

4 жовтня, 2021