Від вибуху газу у Запоріжжі рознесло частину під’їзду. Скільком будинкам у Вінниці загрожує подібна доля?

Новини Вінниці / Від вибуху газу у Запоріжжі рознесло частину під’їзду. Скільком будинкам у Вінниці загрожує подібна доля?

Як повідомили у Держслужбі України з надзвичайних ситуацій, вибух газоповітряної суміші без подальшого горіння стався о 04:04 у квартирі) на другому поверсі житловому будинку.

Рятувальникам довелося евакуювати із зруйнованого вибухом під'їзду 15 мешканців.

«Внаслідок вибуху загинула 1 особа та постраждали 2 особи. Вибухом зруйновано несучі елементи в межах одного під’їзду, попередньо пошкоджено 7 квартир», - йдеться у повідомленні ДСНС.

«За даним фактом слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.270 Кримінального кодексу України (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпек»), - йдеться у повідомленні ГУНП у Запорізькій області.

Як вказують у поліції, за попередньою інформацією, вибух стався внаслідок витоку побутового газу.

Раніше повідомлялось, що в Україні від побутового газу щороку гинуло понад 50 осіб. 

На місці вибуху у Запоріжжі підрозділи Державної служби України з надзвичайних ситуацій ведуть пошукові роботи з виявлення можливих постраждалих та розбору зруйнованих конструкцій. Поруч розгорнуто мобільний пункт обігріву. Також з мешканцями будинку, де сталася надзвичайна подія, працюють два психологи Служби порятунку.

Нацполіція охороняє територію від мародерів. Місцева влада вирішує питання тимчасового розселення мешканців будинку, де стався вибух газу. Загалом на місці події працюють 88 рятувальників, залучено 26 одиниць спецтехніки.

Подібні вибухи траплялись і на Вінниччині. Приміром у листопаді 2021-го у Козятині, коли масштабні опіки отримала 82-річна місцева мешканка. Вибуховою хвилею було зруйновано три квартири. Травмувався і 14-річний підліток із сусідньої оселі. 

Незабаром рятувальники встановили причини вибуху. Напередодні трагедії постраждала пенсіонерка разом із зятем самотужки міняли газову плиту і підключали до мережі. Зранку, як розповідали родичі, жінка нібито почула запах газу, зателефонувала доньці, та їй сказала терміново провітрити квартиру. Але хазяйка спочатку увімкнула світло - так і стався вибух.

А 15 лютого минулого року у трьоквартирному будинку по вулиці Олександра Довженка у Вінниці стався вибух. Було зруйновано міжкімнатну стіну та пошкоджено капітальну, травмовано власника.

Скільком будинкам у Вінниці та області може загрожувати подібна доля? Питання без відповіді за різних причин. Наразі ставлення до безпеки у людей доволі лояльне…

Макс Мельник

28 січня, 2022