Від путінських «референдумів» і мобілізації стратегічно виграє Україна: після трьох за місяць поразок наступна стане фатальною для Кремля

Новини Вінниці / Від путінських «референдумів» і мобілізації стратегічно виграє Україна: після трьох за місяць поразок наступна стане фатальною для Кремля

У Путіна лише анонсували його «доленосне» рішення про мобілізацію росіян, «референдуми», «захист» та «війну з Україною», як у Києві відреагували, що «буде цікаво», а на Заході попередили про посилення тиску та фіаско Москви.

Загнаний у кут російський диктатор після провалу на Харківщині вирішив довести світові та росіянам, що він ще на щось здатний, програти не може, тому змусить всіх громадян чоловічої статі зі зброєю воювати в Україні нібито в інтересах Росії.

Президент Франціє Е.Макрон вчергове спробував закликати Путіна отямитися, але, розуміючи тему, у Кремлі відмовили у телефонній розмові. Тим часом, у Москві вирішили розпочати перехід країни на рейки війни та від завтра заборонити чоловікам залишати країну. Вони мають воювати… «за Родіну, за Путіна». Держдума теж на низькому старті, і лише чекає заяви диктатора для голосування за «воєнні закони». Одночасно з «проханням про референдуми» на окупованих територіях намагатимуться примусово завербувати у військо всіх чоловіків, яких знайдуть.

У той же час, як і раніше військові експерти вказують на хибність кроку та на те, що він скоріше зіграє проти Кремля. Приміром, колишній командувач військ США в Європі, експерт вашингтонського Центру аналізу європейської політики, генерал США у відставці Бен Ходжес переконаний у тому, що РФ не матиме ефекту від мобілізації.

За його словами, зараз Росія має значні проблеми з кадрами. На це впливає скорочення населення, відсутність мотивації воювати, недавні успіхи ЗСУ на фронті та наслідки «жахливих умов, жорсткої дідівщини та убогого керівництва в армії».

«Вони можуть вирішити призвати багато людей і відправити їх у бій з мінімальною підготовкою та поганим екіпіруванням. Але це не матиме позитивного ефекту для Кремля наступного року або близько того», - наголосив генерал у відставці.

Тепер оцінимо «плюси» та «мінуси» для Москви.

За даними Генштабу ЗСУ, Росія відкликає із Сирії своїх десантників. Отже, Москва зливає Дамаск з Асадом, залишає Башара один на один з турками, іранцями, курдами та ізраїльтянами. Шансів утриматись у сирійського лідера обмаль.

Вже зрозуміло, що Москва «програла» вплив на Південний Кавказ. Вийде з ОДКБ Вірменія чи ні – навіть не питання часу. Єреван чекає на урегулювання конфлікту за сприянням Штатів.

Казахстанський лідер Токаєв чітко показав, що впевнений у підтримці суверенітету з боку Китаю. Товариш Сі – більш надійний гарант. Фактично це три політичних поразки Кремля.

Дивлячись на це, навіть нечисленні африканські партнери Лаврова будуть сміятись з Москви.

Таким чином, на сьогодні вплив РФ на світову політику дорівнює нулю. В Ірану та КНДР, де росіяни позичали зброю, не розраховують на слабкого союзника. Оскільки завдяки волюнтаризму Путіна Росія іміджево значно втратила, навіть лояльні до Москви країни змінять ставлення. В ЄС вже попередили про відповідь на «референдуми» та решту кроків. Антиросійська риторика США та Великої Британії виправдалась, тож самі ці держави отримають домінантне становище у світовій політиці. І вони надалі визначатимуть, скільки і якої зброї потребує Україна для звільнення своєї території.

Десятки тисяч піхотинців, яких спробує кинути «з коліс» у бій Путін, дозволять зупинити наступ ЗСУ, можливо, навіть «відвоювати» декілька населених пунктів на Донбасі. Поки ці чергові батальйони не будуть «перемелені» західними снарядами. Сто відсотків, що на тлі планів Кремля, Київ дотисне західних партнерів щодо збільшення постачання озброєння. Путін сам надав привід.

У результаті путінська піхота кардинально не виправить становище на фронтах. Тисячі загиблих за захоплене село з десятком вщент зруйнованих хатинок і відсутність того, що можна намародерити, спричинить хаос. Російським озброєним солдатам простіше буде грабувати прикордонні села у РФ і влаштовувати «переділ майна» з іншими підрозділами. Через деякий час генерали не зможуть контролювати таку армію, а погрози в’язницею після набору Пригожиним з ПВК «Вагнер» там зеків для війська, точно не залякають.    

Тож стратегічно Київ виграє від амбіцій Путіна. Україна швидше та більше отримуватиме зброї, Захід провадить черговий пакет санкцій, а також скоріше погодиться на безліч безпекових обіцянок. «Втома від війни» поступиться ризиком застосування російським диктатором ядерної зброї. Путіна почнуть залякувати відповіддю. А коли він, остаточно втративши «зв'язок з реальністю», вирішить натиснути на кнопку, свої є його і «зупинять».

Путін прогаяв час. Здається, це розуміють усі, окрім нього. Саме на оточення покладене завдання «зупинити» схибленого імперця.           

Олег Верлан

20 вересня, 2022