Від початку роботи парламенту нового скликання п’ятеро депутатів від Вінниччини подали 47 запитів, троє - жодного: чим переймаються народні обранці

Новини Вінниці / Від початку роботи парламенту нового скликання п’ятеро депутатів від Вінниччини подали 47 запитів, троє - жодного: чим переймаються народні обранці

За чотири місяці повноважень нового скликання Верховної Ради народні депутати від Вінниччини подали 47 депутатських запитів. Переважно зверталися до Кабміну, міністерств та відомств, а також – місцевих органів влади. Жодного запиту до президента від вінницьких депутатів наразі не зареєстровано. При цьому є серед нардепів від Вінниччини як рекордсмени за кількістю запитів, так і три депутати, які досі не подали жодного запиту.

За чотири місяці повноважень нового скликання Верховної Ради народні депутати від Вінниччини подали 47 депутатських запитів. Переважно зверталися до Кабміну, міністерств та відомств, а також – місцевих органів влади. Жодного запиту до президента від вінницьких депутатів наразі не зареєстровано. При цьому є серед нардепів від Вінниччини як рекордсмени за кількістю запитів, так і три депутати, які досі не подали жодного запиту.

Найбільше депутатських запитів серед народних обранців від Вінниччини, поки що, подала Лариса Білозір - загалом 27 запитів: 9 – до Кабміну, 16 – керівникам міністерств і відомств та 2 – до місцевих органів влади.

Серед останніх – запит, спрямований 20 грудня до уряду щодо «надання державної субвенції на реалізацію проектів з будівництва та реконструкції у місті Шаргород Вінницької області». Йшлося в запиті про виділення коштів на незавершене будівництво спорткомплексу із басейном у центрі Шаргорода та реконструкцію будівлі дитячого садочка №3 з облаштуванням приміщень для інклюзивного навчання.

Перед цим Лариса Білозір надсилала до Кабміну запити щодо фінансування заходів соціально-економічного розвитку окремих територій, просила «передбачити в Державному бюджеті на 2020 рік надання субвенції обласному бюджету Вінниччини на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення». Пропонувала депутатка також фінансувати ФАПи за кошти Національної служби здоров'я України або медичної субвенції. Один із запитів Лариси Білозір до уряду стосувався ремонту доріг у деяких районах Вінниччині.

Геннадій Вацак за чотири місяці подав 10 запитів, в тому числі три – до Кабміну. Так, у жовтні народний депутат переймався ремонтом дороги М-21, у листопаді відстоював інтереси Чечельницького району у питанні відновлення фінансування заходів соціально-економічного розвитку. Крім того, спрямував до уряду запит стосовно «необхідності державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників: особистих селянських і фермерських господарств та населення».   

Сім запитів зареєстрував Микола Кучер. Три з них спрямовано до Кабінету міністрів. Це запити щодо «вирішення питання припинення порушення прав громадян-побутових споживачів операторами газорозподільних систем, здійснення перерахунку заборгованості та відновлення споживачам газопостачання у найкоротші терміни до початку опалювального сезону»; щодо «необхідності фінансування на забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам». Крім того, Микола Кучер вимагав від уряду припинити «вчинення незаконних дій посадовими особами ДФС України, Головного управління ДФС у м. Києві по відношенню до товариства з обмеженою відповідальністю "Мінерал Транс Україна".

Ірина Борзова встигла з початку каденції подати два запити. Один з них – до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у співавторстві із 55-ма колегами. Депутати вимагали перевірити факти насильства щодо дітей, включаючи сексуальне насильство та доведення до самогубства, у дитячому притулку «Світанок» в Одесі.

Перед тим, ще у жовтні, Ірина Борзова подавала депутатський запит до НКРЕКП щодо «вжиття невідкладних заходів захисту прав споживачів електроенергії з нарахування подвійної оплати за спожиту електроенергію Акціонерним товариством "Вінницяобленерго" та Товариством з Обмеженою відповідальністю "Енера Вінниця".

Нардеп Максим Пашковський підготував лише один запит. І той - у співавторстві із трьома іншими депутатами «щодо діяльності керівника апарату Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг "Нацкомфінпослуг" Тетяни Галабудської, що не відповідає принципам державної служби і правилам етичної поведінки та є порушенням Присяги державного службовця».

У запиті група депутатів нарікають на те, що Т. Галабудська «постійно проявляє зневагу до підлеглих, грубіянить у спілкуванні з ними, дозволяє собі вживати образливі слова, на що, зрозуміло, не може отримати відповідь, оскільки такі сварки зазвичай приводять до того, що її підлеглі працівники змушені звільнятися». Ці факти стали відомі колезі М. Пашковського по фракції «Слуга народу» Г.Лічман, вона зі скаргою зверталась до керівника «Нацкомфінпослуг», але бажаної відповіді не отримала, тому, заручившись підтримкою колег, разом спрямували запит до Кабміну.    

Жодного запиту від початку роботи парламенту нового скликання не зареєстровано від трьох нардепів від Вінниччини: Анатолія Драбовського, Петра Юрчишина та Олега Мейдича.

Звісно, відповіді на депутатські запити зачасту виглядають, як звичайні відписки, але подаючи запити, депутати-мажоритарники хоча б мають змогу звернути увагу урядовців та представників інших органів виконавчої влади на низку болючих проблем для того чи іншого регіону й окремих громад.

Сергій Маламура

26 грудня, 2019