Від НСЗУ 66 закладів Вінницькій області отримали понад 1,39 млрд грн: результат Програми медичних гарантій

Новини Вінниці / Від НСЗУ 66 закладів Вінницькій області отримали понад 1,39 млрд  грн: результат Програми медичних гарантій

Сьогодні відбувся онлайн-брифінг Національної Служби Здоров'я України "Робота Програми медичних гарантій в Центральному регіоні: що змінилось за 5 місяців для лікарів та пацієнтів"! За Програмою медичних гарантій спеціалізовані медичні заклади Центрального регіону України - до якого входить Вінницька область - отримали понад 8,2 млрд. грн.

Сьогодні, 30 вересня, відбувся онлайн-брифінг Національної Служби Здоров'я України "Робота Програми медичних гарантій в Центральному регіоні: що змінилось за 5 місяців для лікарів та пацієнтів"! За Програмою медичних гарантій спеціалізовані медичні заклади Центрального регіону України - до якого входить Вінницька область - отримали понад 8,2 млрд. грн.

З початку впровадження Програми медичних гарантій 339 закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану та екстрену допомогу у Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Київській областях та місті Київ, отримали від Національної служби здоров’я України понад 8,2 млрд грн. Про це йшлося на онлайн прес-конференції “Робота Програми медичних гарантій у Центральному регіоні: що змінилось за 5 місяців для лікарів та пацієнтів”.

Центральний міжрегіональний департамент опікується 339 закладами охорони здоров’я, що надають спеціалізовану, екстрену допомогу у п’ятьох регіонах – у Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Київській областях та місті Києві.

Загальна сума контрактів, що ці заклади уклали з Національною службою здоров’я на 2020 рік, - понад 12,2 млрд грн. З початку впровадження Програми медичних гарантій (з 1 квітня 2020 року) спеціалізовані медичні заклади Центрального регіону вже отримали від Національної служби здоров’я України понад 8,2 млрд грн.

Зокрема, у Вінницькій області 66 закладів уклали договори на понад 2 млрд грн, вже отримали на сьогодні від НСЗУ – понад 1,39 млрд грн. У Житомирській області – 54 заклади уклали договори на 1,78 млрд грн, вже отримали – 1,23 млрд грн. У Черкаській області – 56 закладів уклали договори на понад 1,8 млрд грн, отримали на сьогодні від НСЗУ понад 1,17 млрд грн. УКиївській області – 55 закладів уклали договори на суму 1,6 млрд грн, на сьогодні отримали понад 1 млрд грн та у місті Києві– 108 закладів уклали договорів на суму понад 4,9 млрд грн, на сьогодні отримали понад 3,3 млрд грн.

П’ять Центрів екстреної медичної допомоги, що розташовані у цих областях, отримали понад 839 млн грн.

Київ є лідером щодо отриманих коштів за Програмою медичних гарантій –108 спеціалізованих закладів отримали від НСЗУ понад 3,3 млрд грн. Київ також лідирує за кількістю електронних медичних записівв ЕСОЗ – їх вже створено майже 3,4 млн.

За надання медичної допомоги пацієнтам з підозрою або хворим на COVID-19 заклади охорони здоров’я Центрального регіону отримали понад 950 млн грн.

Директор Центрального міжрегіонального департаменту НСЗУ Володимир Пляцек:

“Хочу зазначити, що у п’яти областях Центрального регіону –284 надавачі медичних послуг з тестування та стаціонарного лікування пацієнтів з підозрою або хворих на COVID-19. Серед них і заклади первинної медичної допомоги. Кількість мобільних бригад, що тестують на  COVID-19 – 297. Їхня завантаженість середня, кількість ПРЛ-тестувань на одну бригаду за серпень – 176. Стаціонарна допомога при COVID-19 надається у 49 медичних закладах п’яти областей. Кількість медичних команд, що надають допомогу у стаціонарах – 275, їхня завантаженість, тобто кількість госпіталізованих з COVID-19 – 13 пацієнтів, згідно з даними за серпень.

Хочу наголосити, що, згідно з умовами договору з НСЗУ, кількість команд, які залучені до стаціонарного лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою, має бути щонайменше 4. У складі однієї команди – 12 медичних працівників: троє лікарів серед них обов’язково анестезіолог та троє осіб середнього або молодшого медичного персоналу на кожного лікаря.

Для закладу важливо визначити оптимальну кількість команд та їхній склад. Якщо пацієнтів багато, заклад має право розширити кількість медкоманд і отримати більше фінансування. Таке рішення заклад приймає самостійно і подає дані до НСЗУ. Національна служба здоров'я враховує це при визначенні суми оплати.

Національна служба здоров'я рекомендувала департаментам охорони здоров'я та керівникам закладів уважно стежити за навантаженістю лікарень, правильно формувати маршрути пацієнтів і вчасно приймати рішення про збільшення кількості команд, аби пацієнти отримали допомогу, заклад – оптимальне фінансування, а медичний персонал – доплати за роботу з пацієнтами з підозрою або захворюванням на COVID-19.

Важливо чітко дотримуватися  клінічного маршруту пацієнта з COVID-19 при госпіталізації до медичних закладів. НСЗУ постійно моніторить завантаженість лікарень. Певні медичні заклади перевантажені такими пацієнтами, водночас інші – знезначною кількістю пацієнтів. І це – відповідальність місцевої влади.

Деякі лікарні прагнули отримати додаткові гроші за контрактами за COVID-19, але пацієнтів вони брати не хочуть. Зокрема, на місцевому рівні змінюються маршрути пацієнта: до одних – везуть, до інших – не везуть. Це порушує принцип екстериторіальності надання допомоги пацієнтам з COVID-19. Місцева влада у регіонах має раціонально сформувати маршрут пацієнтів із COVID-19, щоб усі ресурси використовувалися рівномірно. Забезпечити рівномірне навантаження на медичні заклади”.

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко:

“Місія НСЗУ залишається незмінною. Ми рухаємося до універсального охоплення медичними послугами – тобто коли кожна людина може отримати доступну та якісну медичну допомогу, не зазнаючи при цьому катастрофічних фінансових витрат. У Програмі медичних гарантій-2021 НСЗУ стимулюватиме заклади надавати якісні послуги пацієнтам та розвивати напрями, які потрібні пацієнтам.

Один з ключових акцентів в Програмі медичних гарантій 2021 – наближення медичної  допомоги до пацієнта. Зокрема, через розвиток амбулаторного рівня надання допомоги. У наданні допомоги пацієнтам з туберкульозом - пропонуємо запровадити новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги. У психіатричній допомозі  - додаткові послуги для амбулаторного лікування пацієнтів з психічними захворюваннями. Зокрема, це«Мобільна психіатрична допомога», яка надаватиметься пацієнтам вдома. Також пропонуємо розширити програму реімбурсації «Доступні ліки». З наступного року включити до програми ліки для пацієнтів, що перенесли інфаркт або інсульт. А також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки.

Пропозиції щодо програми містять і інші зміни. Наприклад, підвищення тарифів на паліативну допомогу та реабілітацію, надання онкологічної допомоги. Зокрема, НСЗУ пропонує збільшити тариф для діагностики онкологічних захворювань та проведення хіміотерапевтичного лікування та запровадити новий пакет медичних послуг для лікування онкогематологічних захворювань”.

Медичний директор Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім.акад.О.І.Ющенка Вінницької обласної Ради Оксана Байло:

“Наш заклад багатопрофільний і це є нашою перевагою. Уклали з НСЗУ договори на 9 пакетів. Співпраця з НСЗУ дали нам поштовх до пріоритезації медичних послуг, оптимізації та розвитку закладу. Спираючись на аналіз результатів півріччя роботи за Програмою медичних гарантій, працюємо над стратегічним планом на 2021 рік.

Переваги впровадження Програми медичних гарантій очевидні, насамперед, для пацієнтів. Вони гарантовано отримують безоплатно медичну допомогу та ліки. Наші пацієнти тепер можуть звертатися до закладу самостійно, без направлення. Не обов’язково й лікуватися у закладі за місцем прописки. І це дуже спростило їм доступ до меддопомоги. Також це збільшило потік пацієнтів до нашої лікарні з інших міст та регіонів.

Водночас маємо побажання, щоб галузеві відомства тісніше співпрацювали з Мінсоцполітики. Зокрема, у нас близько 100 пацієнтів, які не мають де жити і потребують влаштування у соціальних закладах. Натомість, ми маємо їх утримувати, розпорошуючи кошти. Слід удосконалити роботу будинків-інтернатів, щоб такі хворі мали де жити та отримувати підтримувальну терапію”.