Від чого помирають вінничани? Держстат оприлюднив дані за чотири місяці 2020 року

Новини Вінниці / Від чого помирають вінничани? Держстат оприлюднив дані за чотири місяці 2020 року

З 8164 випадків смерті жителів Вінниччини протягом перших чотирьох місяців більше половина пов’язана з ішемічною хворобою серця. Для вінничан, як і жителів інших регіонів, саме інфаркти та інсульти можна назвати головною проблемою. Принаймні про це свідчить оприлюднена статистика.

З 8164 випадків смерті жителів Вінниччини протягом перших чотирьох місяців більше половина пов’язана з ішемічною хворобою серця. Для вінничан, як і жителів інших регіонів України, саме інфаркти та інсульти можна назвати головною проблемою. Принаймні про це свідчить оприлюднена статистика.  

Після тривалого «мовчання», пов’язаного з карантинними обмеженнями через епідемію коронавірусу, у ГУ Держстатистики у Вінницькій області, надали інформації щодо структури смертності жителів регіону. Цікава вони тим, що показує, від яких захворювань помирають жителі Вінницької області.

На офіційному сайті вінницького управління наводять статистику по кількості померлих за окремими причинами у січні-квітні 2020-го.      

Отже, інфекційні та паразитарні хвороби стали причиною смерті 69 людей, у тому числі туберкульоз – 30, наслідки ВІЛ – 31. Новоутворення «вбили» 1035 жителів області, зокрема злоякісні – 1026.

Через хвороби крові й кровотворних органів померло троє людей. Ендокринні порушення стали причиною смерті 32 (цукровий діабет – 28). Через розлади психіки внаслідок вживання алкоголю померло 15 людей. Фатальні наслідки для 37 людей мали хвороби нервової системи.

Традиційно найбільше людей помирає від хвороб систем кровообігу - 6055. Зокрема, ішемічна хвороба серця призвела до таких наслідків у 5458 людей, а цереброваскулярні захворювання – у 412.

Хвороби органів дихання мали летальні наслідки для 118 осіб. Зокрема, через грип і пневмонію померло 75 людей протягом 4 місяців

Хвороби органів травлення «вбили» 299 людей, у тому числі алкогольна хвороба печінки – 14.

Через хвороби шкіри  померло 4, кістково-м’язової системи та сполучної тканини – 6, сечостатевої системи – 30, окремі стани, що виникають після народження дитини – 12, природжені вади розвитку – 10. Ще у 84 випадках причини смерті не підпадають під класифікацію.

Через так звані зовнішні причини померло 352 люди, у тому числі транспортні нещасні випадки стали причиною загибелі 51 людини, утоплення – 19, задуха в диму – 26, випадкове отруєння алкоголем – 47, випадкове отруєння іншими речовинами – 22, самогубство – 73, напад зловмисників (вбивство) – 17…

На цьому фоні смертність від COVID-19 не виглядає настільки жахливим явищем, як намагаються представити посадовці.

Олег Верлан

10 липня, 2020