Вячеслав Терліковський: «Ми занадто заглибилися у політику, а людське щастя - в економіці та добробуті вінничан»

Новини Вінниці / Вячеслав Терліковський: «Ми занадто заглибилися у політику, а людське щастя - в економіці та добробуті вінничан»

У майбутньому депутатському корпусі Вінницької міської ради має бути потужне представництво промисловиків, які створюватимуть умови для розвитку економіки. Заступник голови правління з інноваційної діяльності ПрАТ «Вінницький завод «Маяк», кандидат в депутати міськради від «Української Стратегії Гройсмана» Вячеслав Терліковський балотується по другому виборчому округу, аби після обрання довести вінничанам, що з розвитком економіки добробут кожної родини дозволятиме казати, що за своїм щастям не варто їхати за кордон.

У майбутньому депутатському корпусі Вінницької міської ради має бути потужне представництво промисловиків, які створюватимуть умови для розвитку економіки. Заступник голови правління з інноваційної діяльності ПрАТ «Вінницький завод «Маяк», кандидат в депутати міськради від «Української Стратегії Гройсмана» Вячеслав Терліковський балотується по другому виборчому округу, аби після обрання довести вінничанам, що з розвитком економіки добробут кожної родини дозволятиме казати, що за своїм щастям не варто їхати за кордон.

«Влада має взяти на себе відповідальність представляти за кордоном наші підприємства, гарантувати якість їхньої продукції, і тим самим залучати до Вінниці все більший інтерес з боку іноземців»

- Пане Вячеславе, понад 700 кандидатів від 18 партій претендують на 54 депутатські крісла. Перед виборцями нелегке завдання, адже слід зрозуміти для чого обранці включилися у виборчій процес. Чим особисто Ви плануєте займатись у разі обрання депутатом, які ідеї для Вас є найголовнішими?

- Насамперед, хочу сказати, що, враховуючи мій досвід як виробничника-промисловця з одного боку, та менеджера зовнішньоекономічної діяльності – з іншого, пріоритетним напрямом моєї діяльності бачу розвиток промисловості Вінниці та освоєння нових ринків збуту продукції під маркою «Зроблено в Україні», зокрема, у Вінниці.

Що маю на увазі?.. Наряду з тим, що Вінниччина – це аграрний край, промислові, машинобудівні, високотехнологічні підприємства обласного центру також ніколи не пасли задніх. Виробнича слава Вінниці завдяки таким заводам, як «ПО «Жовтень», «Термінал», «Кристал», «45-й завод», «ВЗТА», «ДПЗ-18», «ВЗРТА», лунала на весь світ, як візитівка міста над Бугом.

На жаль, багато з перелічених мною підприємств вже лишились в історії… Втім, деякі з них, в тому числі і мій рідний «Маяк» вижили в непростих ринкових умовах, з роками наростивши обсяги виробництва, актуалізувавши свою продукцію під вимоги часу та інтереси попиту, а також вивчивши ринки збуту сусідніх країн.

Реалізація такої продукції потребує більш широкого ринкового спектру, і не може зациклитись тільки на внутрішньому збуті. Тобто, тут ми говоримо про два напрями:

  • перший – продукція, вироблена у Вінниці має бути високої якості, і цьому сприятиме належна організація виробництва, починаючи від створення індустріального майданчика, оснащення високотехнологічним обладнанням, і завершуючи сприятливими умовами ведення бізнесу – останні аспекти цілком залежать від місцевих органів влади;
  • другий напрям – це допомога в розширенні ринків збуту готової продукції: ось тут говоримо про роль місцевої влади як своєрідного «державного менеджера у сфері зовнішньоекономічної діяльності». Тут влада бере на себе відповідальність представляти за кордоном наші підприємства, гарантувати їх якість і тим самим залучати до Вінниці все більший інтерес з боку іноземців.

Цим я маю бажання займатись в глобальному сенсі, зокрема розробляти стратегічні ідеї розвитку промисловості Вінниці. Діючий міський голова Сергій Моргунов поділяє це бачення. Недарма у Вінниці створені привабливі умови для бізнесу. Саме тому, у місті вже з’явилися нові потужні підприємства.  

«Останніми роками ми настільки високо підняли цю планку у Вінниці, що сьогодні просто не маємо права на помилку»

- Чи можемо говорити, що в цьому сегменті Вашої майбутньої діяльності певну роль буде відведено інвестиційній політиці?

- Безумовно! Говорячи про Вінницю, про її місцеву владу як про гаранта розвитку економіки шляхом формування сприятливого адміністративного клімату, ми тим самим пропагуємо наш регіон в образі надійного партнера для створення і ведення бізнесу, для інвестування в наше виробництво, для створення нових робочих місць, і, відповідно – для підвищення загального добробуту городян.

Адже працюючі підприємства – це запорука міцної соціальної політики, яка реалізується через сплату податків. І я радію з того, що команда екс-прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та міського голови Сергія Моргунова, яку я маю честь представляти на цих місцевих виборах, свого часу взяла курс на створення належних умов для залучення інвестицій та сприяння іноземному чи вітчизняному капіталу, а також розвиток виробництва, через прозорість, чесність, відсутність корупційних схем.

Завдання місцевої влади – гарантувати інвестору надійність, дати впевненість у тому, що вкладені кошти у налагодження виробництва реально працюють на місцеву економіку, створюють робочі місця, прозоро оподатковуються і повертаються: йому у вигляді прибутку, а нам – зарплати працівникам та податків до казни.

На перший погляд – це дуже прості правила щодо залучення інвестицій в місцеву економіку, але для того, аби ці правила працювали належним чином треба працювати і депутатському корпусу, і відповідним структурам міської влади спільно із виробничниками, менеджерами, експертами.

Ми не маємо соромитись, коли кажемо про таке поняття, як «людське щастя». Ми настільки заглибились у вирішення політичних питань, що інколи забуваємо про економіку – а саме вона, працююча і розвинена і є запорукою звичайного людського добробуту, сімейного благополуччя, професійного зростання, суспільного розвитку – всього, що ми і називаємо «щастя»!

Зупиниться економіка – зупиниться життя в місті, області, країні… зупинимось ми з вами.  Ось на що і мають бути нині спрямовані наші спільні зусилля – зміцнити економіку України завдяки її розвитку на місцевому рівні. Вважаю, що і мої знання, і мій досвід стане в нагоді при роботі в цьому напрямі.

- Але ж окрім великих потужних підприємств створює суспільні блага і малий  бізнес, який також зацікавлений у прозорих умовах ведення бізнесу… Чи можуть вони відчувати себе захищеними?

- Я робитиму усе для того, аби малий і середній бізнес відчував абсолютну підтримку на рівні місцевої влади, аби не було необхідності «йти в тінь», аби кошти зароблялись і витрачались прозоро, з належним плануванням й звітуванням.

Розумієте, останніми роками ми настільки високо підняли цю планку у Вінниці, що сьогодні просто не маємо права на помилку, адже наше місто за рівнем надання адміністративних послуг в організації бізнесу реально дотримується європейських і світових стандартів. Так, звісно, інколи можуть виникати певні ситуації. Але вони локальні, і трапляються з огляду на конкретні обставини тієї чи іншої справи.

В загальному підсумку спільна робота чиновників та депутатів міської ради має сприяти формуванню належного клімату для розвитку малого й середнього бізнесу, утворенню помірних ставок податків, пільгового кредитування держбанків. І ми одразу цим самим стимулюємо наших громадян, особливо молодь, щодо реалізації своїх ідей, щодо створення нових бізнес-проектів та започаткування нових видів сучасного високотехнологічного бізнесу.

«Кожен з нас своїми діями має стверджувати принцип, що Вінниця – справжнє європейське місто з ідейними цінностями: це комфортне життя, це здоров`я кожного громадянина, це його право на розвиток та освіту, і, звісно, на роботу з гідною оплатою праці»

- Згадали про молодь… Здається, проблема актуальна не лише для Вінниці, а й для всієї України. Талановиті та освічені молоді фахівці залишають країну в пошуках «закордонного щастя»…

- Згоден, така проблема є, але з Вінниці найменший відтік молодих кадрів, адже наше місто сьогодні навпаки приваблює молодих фахівців, випускників ВНЗ, особливо в сфері ІТ-технологій.

Разом з тим, це глобальна соціальна проблема, над вирішенням якої нам всім слід було замислитись «ще позавчора». Мені прикро чути в розмовах зі студентами 1-2 курсів університету про «опцію»: куди поїхати далі, до якої країни податися, аби жити й працювати… Непросто переконати їх, що і тут, в рідній Вінниці вам завжди знайдеться гідна робота і зарплата для достойного прожиття.

На нашому підприємстві свого часу було розроблено і втілено цілу програму, мета якої – виховати, навчити і зберегти молоді кадри тут, на «Маяку», так би мовити «виростити своїх для себе». А іншого виходу в країні, де шаленими темпами знижується престиж робітничих професій, немає!

Працююча економіка – це міцна і соціальна сфера, і виробництво! Одне без одного не існуватимуть. Я буду щасливий з того, коли в країні насправді радітимуть своїй зарплаті лікарі, освітяни, митці, держслужбовці. Але чомусь ми стали забувати про монтерів, слюсарів, зварювальників, верстатників – це також фахівці, які своєю працею створюють суспільні блага. І наше спільне завдання, працювати над підняттям престижу цих професій і гідної оплати праці.

Мені, як батькові, громадянину, вінничанину далеко не байдуже, де житимуть і працюватимуть мої діти, і я хочу, щоб вони були корисними для свого рідного міста, для його громади. Але для того, аби їх зацікавити, ми маємо створити умови, і ось над цим має працювати місцева влада:

  • створення нових робочих місць та гарантування молодим спеціалістам першого робочого місця;
  • надання молодим сім’ям пільгових кредитів на житло та запровадження відповідних муніципальних програм на підтримку молодих родин;
  • соціальні пакети, якими користується молода родина при створенні сім`ї та народженні дитини.

І все, про що ми з Вами говорили сьогодні взаємопов`язане: працюють підприємства – є наявний розвиток економіки, внаслідок чого сплачуються податки, тоді належно функціонує соціальна сфера, працює освіта, медична галузь, культура, і молоді люди не їдуть в пошуках кращої долі, а лишаються тут розвивають своє рідно місто, адже воно живе для них.

А ми, в свою чергу, кожен з нас своїми діями має стверджувати принцип, що Вінниця – справжнє європейське місто з ідейними цінностями: це комфортне життя, це здоров`я кожного громадянина, це його право на розвиток та освіту, і, звісно, на роботу з гідною оплатою праці.

І все це є запорукою простого людського щастя!

admin

6 жовтня, 2020