Вячеслав Соколовий заявив, що Вінницьку облраду «намагаються усунути від контролю за бюджетними процесами»

Новини Вінниці / Вячеслав Соколовий заявив, що Вінницьку облраду «намагаються усунути від контролю за бюджетними процесами»

Між Вінницькою облрадою та ОДА відчуваються певні тертя. Голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий у Facebook вказав, що головний представницький орган регіону «намагаються усунути від контролю за бюджетними процесами в області».

«Представників облради не включено до робочої групи з напрацювання бюджету на наступний рік. Департамент фінансів облдержадміністрації створив робочу групу, до складу якої увійшли лише головбухи і фінансисти головних розпорядників коштів. Депутати, яким жителі Вінниччини довірили представляти їхні інтереси, до контролю над плануванням бюджету допущені не були», - зазначив очільник облради.

За його словами, у департаменті фінансів облдержадміністрації заявили, що не вважають «за необхідне погоджувати з облрадою питання фінансування капітальних видатків та надавати проєкти бюджетних заходів».

«Мотивація – виконання бюджету – виключна компетенція виконавчої влади. Дозволю собі нагадати, що на сьогодні ми маємо невиконання бюджету в обсязі 68 млн грн. Переконаний, якби раніше профільна комісія облради була допущена до аналізу капітальних видатків, сьогодні нам би не довелось думати, як закрити рік. Додам, що й обласний бюджет на 2022 рік. Департамент фінансів не зміг подати на розгляд облради вчасно - терміни порушено на 2 тижні», - зауважив В.Соколовий.

На його думку, депутати повинні мати можливість детально вивчати бюджет області, в тому числі й на етапі його планування.

«Це робить процес ухвалення головного фінансового документу області прозорим, як того вимагає Бюджетний кодекс. Також цього вимагає й чинний бюджетний регламент - є рішення обласної ради, і воно має виконуватись», - вказав голова облради..

Підсумовуючи, він додав, що обласна рада «готує лист голові облдержадміністрації щодо невиконання рішення Вінницької обласної ради, що є порушенням статті 144 Конституції України: «Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території».

Рішення щодо звернення сьогодні одноголосно ухвалила профільна комісія облради.

Макс Мельник

8 грудня, 2021