Вячеслав Соколовий передав громаді Агрономічного спорядження для скелелазіння, як переможцям конкурсу «Комфортні громади»

Новини Вінниці / Вячеслав Соколовий передав громаді Агрономічного спорядження для скелелазіння, як переможцям конкурсу «Комфортні громади»

В Агрономічній громаді Вінниччини переможцями конкурсу облради «Комфортні громади» стали три проєкти. Два з них – уже реалізовані.

Закупівлю туристичного спорядження передбачав спільний проєкт сіл Агрономічне та Лука-Мелешківська «Туризм єднає наші громади». Його на конкурс подала Вінницька районна рада, загальна сума фінансування – 600 тис. грн. Половину – 300 тис. грн – надав обласний бюджет.

Туристичне спорядження 12 листопада передали громаді голова облради Вячеслав Соколовий та голова райради Ігор Шутак.

Туристичне спорядження призначається для молодіжних та дитячих команд для тренувань та виступів. Спеціальні рюкзаки, спальні мішки, туристичні системи, компаси, намети, гальмівні пристрої, скельні зацепи, страхувальні петлі і навіть генератор – далеко не повний перелік закупленого спорядження.

Головний спеціаліст відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Агрономічної сільської ради Микола Добровольський розповідає, що їхня команда неодноразово посідала призові місця.

«Гурток в Агрономічному працює понад 27 років. Зараз ми його ведемо також в Бохониках, Медвежому Вушку і в Ільківці. На заняття багато дітей ходить, - каже Микола Добровольський. - Наші діти – неодноразові призери. За 27 років понад 20 раз були призерами обласних змагань. А за останні 4 роки на загальноукраїнському рівні тричі займали друге загальнокомандне місце! В Миколаєві ми вигравали, у Решитилівці, здобули 1 місце на одній з дистанцій Чемпіонату України».

Свою частину туристичного проєкту в Агрономічному уже реалізували. Невдовзі планують завершити свою частину і у Луці-Мелешківській.

«Обласна рада цього скликання започаткувала гарний конкурс «Комфортні громади», який дає можливість за фінансової участі територіальних громад подавати свої проєкти, які вони вважають важливими. Одним із таких проектів, який подавала Вінницька районна рада спільно з Агрономічною і Лука-Мелешківською громадою, був проєкт «Туризм об’єднує наші громади». Кошти уже виділені, вже куплене спорядження для дітей, які займаються в туристичних гуртках. До речі, цього року навіть збільшилася кількість дітей, які хочуть відвідувати такі гуртки», - розповів голова районної ради Ігор Шутак.

Ще один проєкт-переможець – «Створення комфортних умов для отримувачів адміністративних послуг». Загальна вартість проєкту – понад 2 млн. Участь і перемога у конкурсі допомогли громаді отримали 350 тис. грн з обласного бюджету. На ці кошти у майбутньому ЦНАПі повністю зробили ремонт.

«Приміщення для ЦНАПу було, але без ремонту. Була просто цегла, без простінків, тільки колони. А нам треба було створити нормальні умови для людей і працівників. Тож на ці кошти, фактично, повністю зробили внутрішній ремонт: сантехніка, вхід в приміщення, стеля, підлога... Визначилися з тим, що стіни будуть прозорі. Документацію на ремонт ми отримали у спадок, зробили корегування і пішли на проєкт, визначивши, що це треба зробити», - розповів голова Агрономічної сільської Ради Сергій Сітарський.

У ЦНАПі в Агрономічному надають 173 послуги. Найбільш затребувані – соціальні послуги. Керівник ЦНАПу Тетяна Лисак з гордістю відзначає, що вони утримують 7 місце у загальному рейтингу по наданню соціальних послуг, адже мають гарних спеціалістів.

«Доступна громада» - один з напрямів нашого конкурсу, - каже Вячеслав Соколовий. -  У ЦНАПі 173 послуги, майже 700 тисяч прибутку. Але найголовніше, що створені гарні умови для відвідувачів і працівників. На наступний рік ми уже вдвічі збільшили фінансування конкурсу «Комфортні громади», адже бачимо і потребу, і зацікавленість громад у таких інструментах розвитку. Оновили умови конкурсу. А жителі громад уже самі визначатимуть, які проєкти подавати на конкурс».