Весняна посуха: в селі на Вінниччиі згадали про таємничих рахманів

Новини Вінниці / Весняна посуха: в селі на Вінниччиі згадали про таємничих рахманів

Жінка з села на Вінниччині розповіла про старовинний обряд. Вона згадала, як ходила просити дощу у рахманів -  за українським народним повір'ям мешканців міфічного краю, праведних християн, які жили в печерах.

Весною для посівних робіт потрібен дощ. Його немає... Любов Копачевська з села Оксанівка, що на Вінниччині, розповіла про старовинний обряд, пов‘язний з архаічними віруваннями українців. Вона згдала, як під час посухи разом з іншими жінками ходила на могили міфічних істот - рахманів - та просила дощу.

Відеозапис виклали на сторінці спільноти села Оксанівка Ямпільського району в соціальній мережі Facebook.

Любов Копачевська на камеру розповідає, що рахмани настільки швидко виконували прохання, що дощ починався ще до того, як «делегатки» встигали повернутися до своїх осель.

На запитання чи вірить пані в рахманів, селянка зазначає, що доказом їхнього існування і є рясний дощ, який "пускався" так швидко. Правда, нині перевірити, як працює таке звернення, складно. Жінка повідомляє, що нині ті могили заросли і знайти їх доволі важко.

Зазначимо, що крім Поділля про рахманів ще й згадували у Карпатах. Правда, під час Великодіх свят.  В Карпатах шкарлупу від освячених яєць пускали на воду – вірили, що шкарлупки за кілька тижнів допливуть до рахманів, які живуть у потойбічному світі. За час подорожі шкарлупа знову стане яйцем.

За іншою версією шкарлупки пускали в Страсний четвер або суботу. Вважали, що рахмани святкуватимуть Великдень, коли ці шкарлупки допливуть до них і теж вже у вигляді яйця.. 

Етнологи ж зазначають, що у великодніх традиціях різних регіонів України чимао архахчних звичаїв, які переплелися з християнськими ритуалами. Крім обрядів та звичаїв, збереглися згадки про рахманів і в літературі, зокрема в "Повісті минулих літ".

Фото краєвидів у селі Оксанівка, де багато впаняків та печер 

Марина Карабай

10 квітня, 2020