Верховна Рада сьогодні вдруге за кілька років перейменувала село на Вінниччині: Разумков радий, а Шуфрич посперечався із Герасимовим

Новини Вінниці / Верховна Рада сьогодні вдруге за кілька років перейменувала село на Вінниччині: Разумков радий, а Шуфрич посперечався із Герасимовим

Конституційною більшістю Верховна Рада сьогодні вдруге за останніх три роки перейменувала село у Немирівському районі на Вінниччині. При обговоренні питання посперечалися між собою депутат від «Опозиційної платформи «За життя» Нестор Шуфрич та лідер фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов.

Конституційною більшістю Верховна Рада сьогодні вдруге за останніх три роки перейменувала село у Немирівському районі на Вінниччині. При обговоренні питання посперечалися між собою депутат від «Опозиційної платформи «За життя» Нестор Шуфрич та співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов.

За Постанову №2177 «Про перейменування села Рачки Немирівського району Вінницької області» проголосувало рівно 300 народних депутатів.

«Конституційна більшість», - констатував спікер Дмитро Разумков.

Відтепер село Рачки офіційно називатиметься Подільське, а відповідна сільрада Подільською.  

Але такому успішному голосуванню передувала невелика дискусія: посперечалися депутат від «Опозиційної платформи «За життя» Нестор Шуфрич та співголова фракції «Європейська солідарність» Артур Герасимов.

Нестор Шуфрич скористався нагодою, щоб вкотре покритикувати політику декомунізації. За його словами, вдруге перейменовувати одне і те ж село депутатам доводиться через те, що у 2016 році не запитали думки місцевих мешканців і перейменували у Рачки село Кірове.

«Мені зараз, наприклад, дуже цікаво було б почути думку жителів села Махнівка, яке колись називалось Комсомольським: чи подобається їм нова назва? Хоча я як Нестор Іванович, не можу мати нічого проти Махнівки», - сказав Н.Шуфрич.

Артур Герасимов у своєму виступі звернув увагу, що всі перейменування та варіанти нових назв йшли саме знизу.

«Громада цього населеного пункту повністю підтримує декомунізацію. І саме громада є «відправною точкою» ухвалення таких рішень. Без ухвалення в громаді, в районі та в області це рішення не дійшло б до Верховної Ради», - зауважив А.Герасимов.  

«Я дуже радий, що депутати змогли поспілкуватися з усіма мешканцями цього села і дізнатися їхню позицію», - пожартував перед результативним голосуванням спікер Дмитро Разумков.

Цікаво, що «проти» перейменування проголосував лише один депутат – Сергій Рахманін із фракції «Голос». Чому він хотів залишити селу в Немирівському районі назву Рачки, наразі невідомо. Не виключено, що просто переплутав кнопки…

Рачківська сільська рада ухвалила рішення про перейменування села Рачки на Подільське ще 31 січня 2018 року. 1 березня того ж року це рішення погодила Немирівська районна рада. У середині червня 2018 року рішення про перейменування села затвердила обласна рада і звернулась із цим питанням до парламенту.

Це вже друге перейменування села за останні кілька років. У рамках декомунізації у травні 2016 року Рачками назвали село Кірове.