Верещук у Вінниці навідалась до переселенців у ЦПТО№1

Новини Вінниці / Верещук у Вінниці навідалась до переселенців у ЦПТО№1

Сьогодні, 24 грудня віце-прем’єр-міністр - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук перебувала у Вінниці. Разом з очільником міста Сергієм Моргуновим та начальником Вінницької ОВА Сергієм Борзовим вона відвідали місце компактного проживання внутрішньо переміщених осіб у «Центрі професійно-технічної освіти №1». Нині там проживають 131 людина, зокрема 28 дітей.

Для проживання ВПО тут створили належні умови чи не з самого початку повномасштабного вторгнення. Як розповідає директор ЦПТО №1 Валерій Дяків, за десять місяців війни у закладі зупинялося транзитом майже дві тисячі людей. До 1 вересня на постійній основі тут проживали близько 500 людей, але з огляду на те, що частина територій була деокупована, вони почали потроху повертатися додому. Зараз у закладі найбільша кількість переселенців з Харківської, Донецької, Луганської областей, а також з Херсонщини.

Представники влади побачили, як облаштований побут для ВПО у гуртожитку, та поспілкувались з мешканцями. Оглянули кухні, санвузли, побували у кімнаті для дозвілля та навчання, а також у виробничих майстернях, де учні закладу працюють з металом під наглядом наставників. Зокрема, нову спеціальність здобувають і люди з числа ВПО.

Як розповів Валерій Дяків, у гуртожитку, де проживають переселенці, відремонтований другий поверх за рахунок французької міжнародної неурядової організації Acted у співпраці з міською радою. Всебічну підтримку отримали і від інших донорів.

«Acted також надавали нам побутову техніку та різноманітне обладнання, для укриття в тому числі. Поставили фільтр для очистки води. Підприємство «ГрінКул» забезпечило заклад холодильним обладнанням, ми з ними співпрацюємо. Вони також своїх працівників та родичів, які тікали з Харківської області, спрямовували до нас. Співпрацюємо також з Подільською агенцією регіонального розвитку, які нас забезпечили необхідним обладнанням для випічки хліба для ВПО», - розповідає Валерій Дяків.

Харчування зараз у закладі одноразове, розраховане на понад 60 людей. У закладі є резерв на овочеву групу, а також м’ясо та крупи.

«Важливо, що навіть за умови відключення електроенергії, ми маємо змогу приготувати їжу. Ще в 1990-их роках збудували приміщення, де встановили велику плиту, яку можна розпалити дровами - там і готуємо в разі необхідності, - каже Валерій Дяків.

За його словами, переселенці дуже інтегровані у колектив училища, тому всі свята чи нагальні проблеми вирішують разом.

«Так само було з початку повномасштабного вторгнення, коли весь колектив доклав зусиль для комфортного розташування людей, які приїжджали з “гарячих” точок. Яка б кількість людей не приїжджала, для них знаходили місце на ніч та надавали базові послуги - гарячий душ, їжа тощо. За ніч сюди могло прибути 600-700 людей, наша їдальня працювала в цілодобовому режимі. А людей розміщували не лише в гуртожитку, а й в тренажерному залі та на першому поверсі навчального корпусу. Тут і досі залишається кімната для транзитного розміщення, вона розрахована на 8 людей», - пояснив керівник закладу.

Ірина Верещук познайомилася з людьми, які мешкають у гуртожитку, обговорила питання, які зараз турбують ВПО та презентувала родинам подарунки: солодощі, теплий дитячий одяг та взуття, рюкзаки, а також теплі ковдри і комплекти постільної білизни.

«Знаю, що є розмови про те, що з 1 січня припинять виплати для ВПО. Це не так. Вчора я провела нараду з міністром соціальної політики та іншими дотичними органами, які відповідають за виплати. З 1 січня не потрібно буде йти в органи соціального захисту та підтверджувати своє місце перебування, оскільки статус ВПО є безстроковим. Зараз ми не можемо допустити, щоб люди, які гостро потребують грошової допомоги, перебували під перевірками чи помилково цієї допомоги позбулися. Зараз, коли постійно лунають повітряні тривоги, проблеми з електрикою та зв’язком, люди не мусять стояти в черзі в органах соцзахисту, щоб підтвердити актуальність вказаного місця проживання», - сказала посадовиця.

Олеся Рудницька

24 грудня, 2022