ВелБуд-2021: Україна почала будувати міст Ямпіль-Косеуць через Дністер до Молдови

Новини Вінниці / ВелБуд-2021: Україна почала будувати міст Ямпіль-Косеуць через Дністер до Молдови

Про необхідність побудови мосту між українським Ямполем та молдовським селом Косеуць по обидва бики Дністра говорили десятиріччями. Нарешті від слів перейшли до діла. З 1 серпня дорожники розпочали підготовчі роботи – розрівнювання ґрунту у бік річки. Це подія для Вінниччини.

Про необхідність побудови мосту між українським Ямполем та молдовським селом Косеуць по обидва бики Дністра говорили десятиріччями. Нарешті від слів перейшли до діла. З 1 серпня дорожники розпочали підготовчі роботи – розрівнювання ґрунту у бік річки. Це подія для Вінниччини.    

«Міст Ямпіль-Косеуць - наймасштабніший проєкт «ВелБуду» на Вінниччині стартував: 1 серпня дорожники розпочали підготовчі роботи! Міст через Дністер - це один із пунктів меморандуму підписаного президентами Молдови та України - Маєю Санду та Володимиром Зеленським. Міст і відповідна магістраль з’єднає дві столиці - дозволить майже за 5 годин доїхати автомобілем від Києва до Кишинева через новозбудований міст», - написав у Facebook голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Він суттєво скоротить путь не лише від Києва, а ще й від Вінниці до Кишинева.

Нагадаємо, Група компаній «Автострада» виграла тендер на проєкт вартістю 3 мільярди 386 мільйонів гривень. Наразі будівельники облаштовують технологічний проїзд для дорожньої техніки - 30 метрів шириною.

«Ямпільський міст через Дністер стане продовженням автошляху Р-08 «Немирів-Ямпіль» - 116 км. Цілодобово там працюють дорожники «Автостради» - до Дня Незалежності мають відновити автошлях. Ця дорога стане частиною транспортного коридору між двома країнами. Під'їздом до нього з української сторони стане автошлях Т-02-02 «Могилів-Подільський-Ямпіль-Бершадь-Умань». Власне, і цю дорогу вже відновила «Автострада». З іншої сторони кордону він примкне до молдавської траси М2 «Кишинів-Сорока», - вказав губернатор.

Він зазначив, що за проектом міст має бути довжиною у 1309 метрів, а максимальна висота опор сягне 40 метрів, це на 10 метрів вище стандартної 9-поверхівки. Проєктна пропускна спроможність мосту становитиме 5000 автівок на добу.

Для його будівництва знадобиться 9 000 тон високоякісних металевих конструкцій та більше 16 000 м³ монолітного залізобетону.

«Володимир Зеленський назвав цей задум «амбіційною ідеєю». Але реальною. Буде підвищення безпеки користування дорогами, зменшення негативного впливу дорожньо-транспортного комплексу на навколишнє середовище та покращення міжнародного іміджу. І головне – це сприятиме формуванню найкоротшого шляху (економія 400 км) від центральних та східних областей України до країн Європи та Азії. За належного фінансування будівництво мостового переходу планують завершити до кінця 2022 року», - підкреслив очільник регіону.

Новини Вінниці / ВелБуд-2021: Україна почала будувати міст Ямпіль-Косеуць через Дністер до Молдови  Новини Вінниці / ВелБуд-2021: Україна почала будувати міст Ямпіль-Косеуць через Дністер до Молдови  Новини Вінниці / ВелБуд-2021: Україна почала будувати міст Ямпіль-Косеуць через Дністер до Молдови