Велбуд-2021: До Дня Незалежності у Вінниці реконструюють корпус онкоцентру

Новини Вінниці / Велбуд-2021: До Дня Незалежності у Вінниці реконструюють корпус онкоцентру

До Дня Незалежності у Вінниці планують відкрити оновлений терапевтичний корпус Подільського регіонального центру, зокрема реконструйоване відділення хіміотерапії. До наявних у закладі 360 ліжок додадуть ще 40. Там запрацює сучасний лінійний прискорювач, якого багато років чекали лікарі та хворі.

До Дня Незалежності у Вінниці планують відкрити оновлений терапевтичний корпус Подільського регіонального центру, зокрема реконструйоване відділення хіміотерапії. До наявних у закладі 360 ліжок додадуть ще 40. Там запрацює сучасний лінійний прискорювач, якого багато років чекали лікарі та хворі.  

«Подільський регіональний центр онкології – знаковий об’єкт «Великого будівництво-2021» у Вінниці. Перевірив як іде реконструкція приміщення хіміотерапії. Будівельна готовність - на 87%. 10 тисяч онкохворих щороку проходять хіміотерпію у Подільському регіональному центрі онкології. На жаль, захворюваність зростає. Збільшується і кількість занедбаних випадків. Ліжок «для хімії» не вистачає… Нові технології змінюють медицину, але не «радянські» будівлі лікарень», - зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов після інспекції ходу реконструкції.

Будівля хіміотерапевтичного відділення, як і решта корпусів закладу, збудовані за часів СРСР.

«У нас лише за рік удвічі виросла кількість хворих, які проходять амбулаторну терапію. Чотири операційні сестри ставлять 70-80 крапельниць в день - це надзвичайне навантаження. Тому настільки важливо відкриття додаткових ліжок саме у хіміотерапії. Лікуються у нас не лише вінничани, до нас їдуть з інших областей, держав. Кожен десятий хворий – приїжджий», - розповів директор Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай.

Що передбачено проєктом «Великого будівництва»? Ремонт першого поверху будівлі, де розташовано рентгенологічне відділення, надбудови четвертого поверху (денний стаціонар з ліжками амбулаторної хіміотерапії), надбудови мансардного поверху (це теж для хіміотерапевтичного відділення). Також зведуть нове перекриття та дах, встановлять новий ліфт, утеплять стіни та проведуть благоустрій території.

«Оглянув і приміщення, де скоро стоятиме новий лінійний прискорювач. Його для Подільського онкоцентру купили наприкінці 2020-го. 5 років його придбання домагався головний лікар Володимир Шамрай. Він досі зберігає папку «переписки» зі всіма міністрами охорони здоров’я України. Десять народних депутатів втручались у процес придбання. Але тоді так і не змогли. Лише торік все зрушилось з місця – це великий крок у розвитку радіологічної служби вінницького онкоцентру», - вказав губернатор.

Загальна вартість лінійного прискорювача - майже 50 мільйонів гривень. З них 20 мільйонів - субвенція з держбюджету, решта – кошти з обласного бюджету. Наразі готують до відкриття будівлю для прискорювача.

За словами Володимира Шамрая, медики досі працюють на єдиному гамма-терапевтичному апараті дистанційної променевої терапії. Нове обладнання дасть можливість зменшити навантаження на здорові тканини навколо пухлини, а головне - підвести максимальні дози до пухлинного осередку.

У Західній Європі на один мільйон населення є сім лінійних прискорювачів, у Східній – три. Тобто середньосвітові розрахунки – це один прискорювач на 200 – 250 тисяч мешканців. Тому для Вінницької області необхідно хоча б чотири прискорювачі. П'ятсот пацієнтів на рік – це максимальне навантаження на один прилад. Старий апарат (а в регіоні він єдиний в онкоцентрі) на основі кобальтового джерела випромінювання є застарілим. У Європі таких прискорювачів залишилися одиниці. Цивілізований світ із середини минулого сторіччя використовує виключно лінійні прискорювачі. Бо це безпека, це точність та мінімум ускладнень для організму пацієнта та, безумовно, ефективність…

«Запитав, якого року випуску рентген? «1978 року. Як і будівля…». Так от саме тому Подільський регіональний онкоцентр – це знаковий об’єкт «Великого будівництва» у Вінниці! Нарешті тут щось змінюється масштабно! Темпи помітні! Знаєте, від чого частіше вмирають українці? На першому місці - хвороби кровообігу - інсульти, на другому - ішемічні хвороби серця. Далі – онкологія… Сьогодні треба зробити усе можливе, аби у вінницькому онкоцентрі хворі мали бажання лікуватися і жити! Потрібне сучасне обладнання і комфортні умови. Для всіх! Звісно, мають бути фахові медики із гідними зарплатами», - підкреслив очільник області.

Новини Вінниці / Велбуд-2021: До Дня Незалежності у Вінниці реконструюють корпус онкоцентруНовини Вінниці / Велбуд-2021: До Дня Незалежності у Вінниці реконструюють корпус онкоцентруНовини Вінниці / Велбуд-2021: До Дня Незалежності у Вінниці реконструюють корпус онкоцентруНовини Вінниці / Велбуд-2021: До Дня Незалежності у Вінниці реконструюють корпус онкоцентру