Вечір кольорів: вінничан запрошують на яскравий фестиваль фарб

Новини Вінниці / Вечір кольорів: вінничан запрошують на яскравий фестиваль фарб

У Вінниці 16 липня відбудеться шостий Міжнародний фестиваль яскравих фарб HOLI. Організатори обіцяють, що завдяки учасникам буде створено неповторні шедеври мистецтва. А картиною зможе стати кожен з відвідувачів.

У Вінниці 16 липня відбудеться шостий Міжнародний фестиваль яскравих фарб HOLI. Організатори обіцяють, що завдяки учасникам буде створено неповторні шедеври мистецтва. А картиною зможе стати кожен з відвідувачів.

Фестиваль HOLI проходитиме з 18 до 20 години у Центральному міському парку на майданчику лунапарку. У програмі свята, окрім офіційного відкриття, масові кидки фарб щопівгодини та виступи гостей фестивалю.

Вхід безкоштовний. Усі гості фестивалю отримають можливість обсипатися сухими яскравими фарбами і танцювати під ритми найкращих діджеїв. Вхід зі своїми фарбами на майданчик заборонений, потрібно купити на місці – за 30 гривень.

Організатори запевняють, що ті фарби, які запропонують гостям, є абсолютно безпечними для шкіри та одягу. Однак вони не рекомендують одягати дорогі одяг та взуття. Найкращий вибір - біла футболка та джинси, який не жалко зіпсувати.

Що стосується історії походження цього індійського свята, то є кілька легенд, пов'язаних з святом фарб Холі. Одна з цих легенд розповідає про Холику–демоницю з індійської міфології. Холіка, сестра злого царя Хіраньякашипою, мала божественне благословення, яке дарувало їй невразливість до вогню. Демоница вмовила вірного богові Вішну Прахладу, сина асура Хіраньякашипою, зійти на похоронне багаття на честь божества, але сталося диво, і Холіка згоріла, а благословенний Вішну Прахладу вийшов з вогню неушкодженим.

З тих пір цей день вважається в індуїзмі днем приходу весни, і спалення на вогнищі опудала злий Холіки вважається одним з ритуалів святкування фестивалю фарб. Так, індійці святкують Холі у березні. Але в Україні полюбляють літню спеку.

До речі, для слов'ян версія походження свята фарб, пов'язана з Холикой, і ритуал спалювання опудала зазвичай виявляються досить близькі, адже він дуже схожий з звичаями святкування Масляної.