Вдруге за осінь на Вінниччині підприємство опиняється у центрі скандалу з відходами виробництва

Новини Вінниці / Вдруге за осінь на Вінниччині підприємство опиняється у центрі скандалу з відходами виробництва

Околиці невеличкого селища Гулівці Калинівської громади на Вінниччині закидали кістками та іншими рештками тварин. У Державній екологічній інспекції у Вінницькій області підтвердили факт забруднення навколишнього середовища конкретним підприємством. Це вже другий епізод скарг за осінь.

Нагадаємо, у вересні стало відомо, що на Вінниччині поблизу Черепашинецького кар’єру з блакитною водою стрімко зростає звалище відходів тваринництва. Тоді на сполох забили жителі Корделівкі. Вони вимагали від Калинівського державного заводу із виробництва м`ясо-кісткового борошна «Ветсанзавод» дотримання екологічних норм.

У жовтні, як вказують у Дерекоінспекції, поскаржилися до органу нагляду жителі Гулівців. Фактично на краю селища залізничників підприємство викидає кістки та інші рештки тварин, які залишаються від виробництва.

В еконінспекції перевірили інформацію та підтвердили, що «суб’єктом господарювання здійснено складування відходів тваринного погодження на земельній ділянці».

«Відділом інструментального лабораторного контролю було здійснено відбір проб на предмет забруднення земель і ґрунтів, зумовлене господарською діяльністю. Згідно протоколу вимірювань показників складу та властивостей ґрунтів виявлено перевищення, що призвело до забруднення ґрунтів понад встановлені гранично допустимі концентрації

За результатами перевірки на відповідальну особу складено протоколи за порушення природоохоронного законодавства та видано припис на усунення виявленого порушення, а також роз’яснено вимоги природоохоронного законодавства України.

Крім того, на даний час опрацьовуються матеріали для розрахунку шкоди завданої довкіллю, зумовленої забрудненням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства», - зазначається у повідомленні ДЕІ.