Вчені з Гонконгу підтвердили ефективність медичних масок проти коронавірусу на хом'яках

Новини Вінниці / Вчені з Гонконгу підтвердили ефективність медичних масок проти коронавірусу на хом'яках

Експеримент з хом'яками, що провели мікробіологи з Гонконзького університету, довели, що носіння медичних масок знижує ризик інфікуватися коронавірусом.  Відповідно до результатів дослідження встановлено, що завдяки маскам швидкість безконтактної передачі вірусу (повітряно-крапельним шляхом) знизилася на 75%.

Експеримент з хом'яками, що провели мікробіологи з Гонконзького університету, довів, що носіння медичних масок знижує ризик інфікуватися коронавірусом. Відповідно до результатів дослідження встановлено, що завдяки маскам швидкість безконтактної передачі вірусу (повітряно-крапельним шляхом) знизилася на 75%.

Як повідомляє The South China Morning Post та головний мікробіолог Юен Квок-Юн, було проведено три експерименти за участі 52-х хом'яків. Спочатку між здоровими та інфікованими тваринами не було перегородок, зроблених з хірургічних масок, тому вірусні частинки безперешкодно поширювались у повітрі. У результаті 8 із 12 хом'яків заразилися.

Під час другого експерименту науковці відгородили маскою сторону, де перебувають заражені тваринки. У результаті з 12 лише два гризуни інфікувалися.

У третьому експерименті "перегородку" з масок встановили на тому боці клітки, де були здорові хом'яки. Тоді інфікувалися 4 тваринки з 12.

"Передача (вірусу — ред.) може бути знижена на 50%, коли використовуються хірургічні маски, особливо коли маски носять заражені люди", — розповів Юен Квок-Юн,.

Мікробіологи також встановили, що хом’яки, які були заражені COVID-19 шляхом прямої ін'єкції, мали більш важкі симптоми, ніж ті, які заразилися ним через "маскові перегородки". Остання група зазнала більш м'яких гістопатологічних змін та зниження вірусних навантажень на тканини дихальних шляхів.