Вчена рада присвоїла фізику Леоніду Політанському звання почесного професора ВНТУ

Новини Вінниці / Вчена рада присвоїла фізику Леоніду Політанському звання почесного професора ВНТУ

Професору одного із найстаріших українських університетів Леоніду Політанському присвоєно звання почесного професора Вінницького національного технічного університету. З Вінниччиною професора пов‘язує місце народження, навчався та працював Леонід Політанський на Буковині.

Професору одного із найстаріших українських університетів Леоніду Політанському присвоєно звання почесного професора Вінницького національного технічного університету. З Вінниччиною професора пов‘язує місце народження, навчався та працював Леонід Політанський на Буковині.

Та Вчена рада ВНТУ прийняла таке рішення у зв‘язку із тим, що науковець зробив чималий вклад у розвиток освітянської галузі. За його ініціативи було створено нові напрями підготовки студентів, які згодом «підхоплювали» й у інших вузах.

Щодо біографії Леоніда Політанського, то народився він 5 жовтня 1950 року в селі Сокіл Чернівецького району Вінницької області.

Після закінчення школи поїхав на Буковину, та закінчив Чернівецький державний університет. Працював на заводі «Гравітон» у місті Чернівці. За понад 30 років роботи пройшов усі сходинки кар’єрної «драбини» - від виробничого майстра цеху до посади голови правління ВАТ «Гравітон».

Щодо наукової діяльності то, у 1987 році Леонід Політанський захистив кандидатську дисертацію, а 1992 – докторську, одразу за двома спеціальностями «Інтегральні радіоелектронні пристрої» та «Твердотільна електроніка». У 1994 науковцю присвоїли вчене звання - професор.

За ініціативи Леоніда Політанського, а також завдяки його наполегливості, в Чернівецькому державному університеті була створена кафедра радіотехніки. Очолив Політанський кафедру, ще будучи директором ОКБ «Рута». Навчальний процес з підготовки фахівців з радіотехніки за сприяння Леоніда Францовича був нерозривно пов’язаний з конструкторському бюро «Рута» та виробничим підприємством «Гравітон».

Вже за часів незалежності на кафедрі на базі спеціальності «Радіотехніка» було відкрито спеціалізацію «Системи захисту інформації», а згодом такі нові спеціальності, як «Захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки» та «Системи технічного захисту інформації». У зв’язку з цим кафедра й отримала нову назву – кафедра радіотехніки та інформаційної безпеки.

Крім створення кафедри «Радіотехніки та інформаційної безпеки», до заслуг професора Політанського належить і заснування ним наукової школи, яка займається розробкою нових методів захисту інформації.

В напрямках дослідження наукової школи професора Політанського викладачами кафедри радіотехніки та інформаційної безпеки було захищено 5 докторських і 18 кандидатських дисертацій. Безпосередньо під керівництвом Леоніда Францовича відбувся успішний захист 1 докторської та 11 кандидатських дисертацій.

Також професор Політанський Л.Ф. є засновником Міжнародної науково-практичної конференції «Фізико-технічні проблеми передавання, оброблення та зберігання інформації в інфокомунікаційних системах» (PREDT).

 

 

Марина Карабай

25 травня, 2020