Валерій Коровій заявив, що у нинішньої влади «на першому місці в прийняті рішень виходять «відосіки»

Новини Вінниці / Валерій Коровій заявив, що у нинішньої влади «на першому місці в прийняті рішень виходять «відосіки»

Відверто кажучи, 2015-19 роки для Вінниччині були найбільш прогресивними. Саме тоді було започатковано будівництво низки підприємств, в області почали будували дороги, а громади отримали кошти для власного розвитку. Валерій Коровій, який у той час обіймав посаду голови Вінницької ОДА, на обласному форумі «Кожен житель Вінниччини - ВАЖЛИВИЙ», що провела на вінницькому летовищі «Українська стратегія Гройсмана», розповів не тільки про досягнення, але й плани на найближче майбутнє.

Відверто кажучи, 2015-19 роки для Вінниччині були найбільш прогресивними. Саме тоді було започатковано будівництво низки підприємств, в області почали будували дороги, а громади отримали кошти для власного розвитку. Валерій Коровій, який у той час обіймав посаду голови Вінницької ОДА, на обласному форумі «Кожен житель Вінниччини - ВАЖЛИВИЙ», що провела на вінницькому летовищі «Українська стратегія Гройсмана», розповів не тільки про досягнення, але й про плани на найближче майбутнє.  

«Чи можливо словами передати велике прагнення нас, українців, до свободи, щирості, доброти? Можливо, ні. Тому, що дуже багато всього проходить через наше серце - це наша ментальність.

Дійсно, символічним є те, що ми сьогодні знаходимось в міжнародному аеропорту. Ще 10 років тому ніхто й не міг повірити в те, що  тут буде пункт пропуску через державний кордон. Дякуючи роботі українського уряду, нині у Вінниці літають гелікоптери, літаки... Ще 10 місяців, та навіть рік тому, Вінницька область вважалась однією з найбільш динамічніших лідерів регіонального розвитку в усіх сферах життєдіяльності.  Але, можливо ми трошки зарано розслабились. І ті виклики, які є на сьогоднішній день, стоять перед кожним із нас, говорять про те, що попереду ще досить багато роботи», - зазначив у вступному слові на форумі В.Коровій.

Зі звичною відвертістю він вказав на ті перепони, які вже рік, як заважають регіону розвиватися.

«Популізм, непрофесіоналізм руйнує те, що було зроблено досить важкою працею. Базовою проблемою є те, що руйнується інституційна пам'ять. І на першому місці в прийняті рішень виходять «відосіки», і ми можемо мати досить серйозні проблеми у зв'язку з цим. В принципі, ми вже це відчуваємо», - підкреслив очільник області у 2015-19 роках.

За його словами, «найбільшою цінністю децентралізації» є люди, які розуміють, як користуватися цим інструментом.

«Децентралізація дала поштовх не до зародження нового класу, а відродженню активних, ініціативних громад, лідерів громад. Це те, що знищували в українців протягом тривалого часу, в який увійшли й голодомори, й репресії тощо. Тому, ми не маємо права втратити шанс, який на сьогоднішній день дає нам можливість завершити процедуру децентралізації.

Але попереду нові можливості та досить великі виклики. Ми досить добре розуміємо, що з нового року входимо в нову систему організації регіональної та місцевої влади. Ми повинні розуміти, що велика частина тих повноважень, які в силу рудиментів команди адміністративної системи залишалась на рівні районних держадміністрацій переходить на рівень громад. І нам необхідно дивитись в очі людям та показувати позитивний результат», - заявив Валерій Вікторович.

Він підкреслив, що це велика відповідальність, яка покладається на кожного.

«Це ж саме стосується й можливості формування обласною радою виконавчого комітету та перетворення депутатського корпусу з клубу, де просто приходили поговорити та покричати, у діючий орган, який буде розвивати регіон», - зазначив В.Коровій.

Він нагадав, що протягом двох останніх місяців командою напрацьована «Стратегія 2030».   Вона дає перевагу… До речі, Валерій Коровій вказав, що з давньогрецької слово «стратегія» перекладається як мистецтво полководця. У партії є полководець - лідер «Української стратегії» Володимир Гройсман, який ще працюючи у Раді та уряді, «штовхав» внесення змін до Бюджетного кодексу, які закріплювали принципи бюджетної децентралізації, а саме вони дали поштовх до розвитку регіонів.  

«Сьогодні нажаль дуже багато є тих, хто хочуть бути збоку та розповідати про свої заслуги. Але Бог їм суддя. В нас є ідеологія, не зважаючи на те, що закидають наші політичні конкуренти. І вона була чітко продемонстрована в роботі двох українських урядів після Революції гідності. І тій роботі, яка були зроблена, ми сьогодні пожинаємо плоди.

Ми об'їздили всю область з сходу до заходу, з півдня на північ... І чули від людей лише одне - ми прагнемо бачити нашу Вінницьку область сильною, потужною, яка б давала можливість розвиватись регіону і в цілому кожній громаді. Більш того, сильний регіон - це середовище для розвитку сильних громад.

Ми будемо розвивати економічний уклад, будувати нову логістику, створювати нові робочі місця, через стимулювання залучення приватних інвестицій. Також будемо розвивати цілу низку інвестиційних проєктів, про які сьогодні вже говорили.  Але найголовніше - ми повинні сформувати потужну команду, яка здатна на позитивні зміни.

Розпочинаємо будувати Україну з Вінниччини! Все лише починається!», - підкреслив Валерій Коровій.   

Ірина Заіковата

19 вересня, 2020