Валерій Коровій: «Рік «поза владою» дозволив зробити цікаві висновки. Ми йдемо з чітко визначеними посилами, йдемо з напрацюваннями, досвідом та амбітними планами»

Новини Вінниці / Валерій Коровій: «Рік «поза владою» дозволив зробити цікаві висновки. Ми йдемо з чітко визначеними посилами, йдемо з напрацюваннями, досвідом та амбітними планами»

Коли Вінницьку ОДА очолював Валерій Коровій, область постійно була серед лідерів за темпами зростання соціально-економічних показників, в регіон «заходили» нові інвестори, починали будуватися нові підприємства та ремонтуватися дороги. Фактично ті часи «при владі» можна вважати певним «ренесансом» Вінниччини. Процес децентралізації надає можливість не з «центру», а саме в регіоні обирати команду, яка задаватиме вектор для шляху на найближчий час. В.Коровій переконаний, що з цим інструментом у Вінниччині є чудові перспективи.

Коли Вінницьку ОДА очолював Валерій Коровій, область постійно була серед лідерів за темпами зростання соціально-економічних показників, в регіон «заходили» нові інвестори, починали будуватися нові підприємства та ремонтуватися дороги. Фактично ті часи «при владі» можна вважати певним «ренесансом» Вінниччини. Процес децентралізації надає можливість не з «центру», а саме в регіоні обирати команду, яка задаватиме вектор для шляху на найближчий час. В.Коровій переконаний, що з цим інструментом у Вінниччині є чудові перспективи.    

- Валерію Вікторовичу, близько року Ви не очолюєте Вінницьку ОДА. Чим займалися у цей час?

- Хочу зазначити, що для мене цей рік був доволі інтенсивним і корисним. Я прийняв пропозицію Сергія Моргунова та на сьогоднішній день є радником Вінницького міського голови з питань промислової та інвестиційної політики.

- Якщо раніше можливо не вистачало часу, то тепер мали його, аби проаналізувати досягнення та прорахунки у попередній час. Які висновки зробили особисто для себе?

- Я підбив підсумки. Однозначно можу сказати, що попри можливий загальний песимізм, який панує серед тих, з ким спілкувався, як на мене, в українській спільноті закладено підвалини формування ядра громадянського суспільства. Те позитивне, що було зроблено, на сьогоднішній день має усі шанси для продовження.

Мене періодично застерігали, що, залишивши посаду, я побачу, як стрімко зменшиться кількість друзів та співрозмовників. Відверто скажу про своє суб’єктивне сприйняття. Кількість друзів і людей, з якими спілкуюся, не стала меншою. Більш того, багато з того, що було зроблено до середини 2019-го, оцінюється, і в певній мірі, саме ті результати дають натхнення, аби рухатися в обраному напрямку.

- Ви кажете – ядро громадянського суспільства. Кого маєте на увазі?

- Під цим терміном я сприймаю небайдужих людей, які вільно висловлювали свої думки, вільно визначають пріоритети та дорожать тим прогресивним, що дозволить Україні розвиватися у майбутньому. Я кажу про напрямки роботи органів місцевого самоврядування, впровадження демократичних цінностей, питання мови, культури, української церкви.

- Поділіться планами на майбутнє…

- На сьогоднішній день я працюю в команді «Української стратегії Гройсмана». Ми готуємо команду професійних, патріотично налаштованих людей, які стануть кандидатами у депутати обласної ради, на посади лідерів об’єднаних громад та депутатів до органів місцевого самоврядування базового рівня.

Рік «поза владою» дозволив зробити цікаві висновки. Нині ми йдемо з чітко визначеними посилами, йдемо з напрацюваннями, досвідом та амбітними планами, тому розраховуємо на максимальну підтримку та довіру земляків.

- Виборців саме у Вінницькій області?

- Особисто я приймаю активну участь у формуванні команди як до обласної ради, так і до органів самоврядування. 

- З якими меседжами та пропозиціями команда йде до людей?

- Буквально найближчим часом буде представлена програма партії. Цьому передувала дуже велика робота по розробці стратегії розвитку Вінницької області до 2030 року. Вона включає чітко визначені пріоритети та цілі, мету та завдання. Якщо конкретизувати, то серед іншого, ми розробляли план, який дозволить з максимальним зиском для людей використати переваги, які надає процес децентралізації, а також питання розвитку територіальних громад, розширення повноважень, розвитку інфраструктури в регіоні та надання адміністративних послуг. Також стратегія включатиме розвиток галузей освіти та охорони здоров’я.

Хочу зазначити, що саме ці вибори до органів місцевого самоврядування будуть знаковими. Вони мають закласти фундамент розвитку Вінницької області на найближчі 20-30 років. Адже з 1 січня 2021 року в Україні буде встановлена нова модель організації роботи як обласної, так і місцевих рад.

Вперше обласною радою буде створено свій виконавчий комітет. Законодавець передбачив чітке розмежування  між самоврядним органом та представництвом державної виконавчої влади на рівні області. Маємо потужні стимули й інструменти для розвитку області в цілому та окремих територіальних громад.

Існує успішний досвід розвитку місцевого самоврядування міста Вінниці. Власне, через розробку у кожній територіальній громаді стратегій розвитку представниками нашої політичної сили, незабаром суспільству будуть презентовані ці документи, які передбачатимуть етапи розвитку територій на найближчі 10 років.

- Попередні опитування жителів області показують значний відсоток довіри як особисто до експрем’єра Володимира Гройсмана, так і до політичної сили, яку позиціонують з ним. Чи відчуваєте залучення адмінресурсу проти «Української стратегії Гройсмана», яку на сьогоднішній день складно назвати провладною?

- Якщо порівнювати ситуацію з 2010 роком, то ми не відчуваємо того «тиску» з боку влади. По окремих територіях відбуваються певні процеси, а саме з нашими кандидатами, які мають намір йти на посади міських голів, проводяться «профілактичні розмови». Їх намагаються переконати не йти від «Української стратегії Гройсмана». Але в цілому я би сказав про достатньо демократичні підходи.

Ми вже розпочали контакти з міжнародними спостерігачами, і я переконаний у тому, що вибори у Вінницькій області пройдуть у кращих традиціях демократичного світу. 

Олег Верлан

9 вересня, 2020