Валерій Коровій: «Чому написав заяву? Це в певній мірі етичне питання. Аби не бути тягарем» (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Валерій Коровій: «Чому написав заяву? Це в певній мірі етичне питання. Аби не бути тягарем» (ВІДЕО)

Заява голови Вінницької ОДА (2015-19) та обраного депутата облради Валерія Коровія про складання депутатських повноважень, про яку більшість дізналася з Facebook, змусила замислитися багатьох «причетних». Після певної паузи у програмі «Політична думка» ТРК «Вінниччина» Валерій Вікторович спробував пояснити, чому пішов на такий крок, а також вказати на вигадки політтехнологів, ризики розвитку регіону, а також я планує допомагати своїм виборцям.

Заява голови Вінницької ОДА (2015-19) та обраного депутата облради Валерія Коровія про складання депутатських повноважень, про яку більшість дізналася з Facebook, змусила замислитися багатьох «причетних». Після певної паузи у програмі «Політична думка» ТРК «Вінниччина» Валерій Вікторович спробував пояснити, чому пішов на такий крок, а також вказати на вигадки політтехнологів, ризики розвитку регіону, а також як планує допомагати своїм виборцям.

- Місцеві вибори відбулися, на сьогоднішній день більшість на Вінниччині отримала команда Гройсмана. Як можна пояснити таку підтримку виборців?

- По-перше, це дійсно серйозний позитивний результат, й я пишаюся тим, що в певній мірі до нього причетний. Є кілька факторів, які цьому сприяли. Першим я назвав фактор Володимира Гройсмана. За даними соціологічних досліджень, в нього найвищий рівень обізнаності й довіри в людей.

Другим фактором є те, що нам вдалося об'єднати навколо "Української стратегії" еліту й лідерів громад, які в процесі децентралізації повірили в неї, й були заряджені на отримання позитивного результату.

Третім фактором стало те, що дані вибори відбувались за новим виборчим кодексом, коли необхідно бути поєднаним з якоюсь політичною силою. До того ж всі мали мотивацію виграти вибори в об'єднаних громадах.

Адже саме ОТГ наразі найважче в післявиборчий період, через недосконале законодавство щодо розподілу повноважень, повну деформацію системи органів регіональної виконавчої влади та адміністративну реформу в районах. 

- В облраді «Європейська солідарність» заявила, що пішла в опозицію. Однак не зрозуміло, чи вони в опозицію з ОПЗЖ чи ні?

- Все достатньо просто. Перед зібранням погоджувальної ради я розмовляв з лідером «ЄС» Андрієм Гижком. З його слів на засіданні інші продемонстрували відверту неповагу в першу чергу до волі виборців, тих 11%, які підтримали «Європейську Солідарність».

Я гадаю, що у позиції фракції є рація. Вони висловлюють своєрідну форму протесту щодо не сприйняття пропозиції стосовно запропонованого їм секретаріату. І власне з цього все почалось...

Але казати, що вони пішли в коаліцію з ОПЗЖ, то я вважаю це вигадками політтехнологів, які перебрали цю тезу й в такий спосіб ще більше загострили ситуацію.

- Наскільки доцільно мати чотирьох заступників голові обласної ради, адже раніше справлялись три чи дві людини? І сума, яка була озвучена на їх «утримання» - близько 3 мільйонів на рік - у порівняні з попереднім керівним складом обласної ради є маніпуляцією, чи приблизно однакова для усіх керівників обласної ради, що були?

- Обласна рада, що обиралась на нових засадах, виходила з того, що повинен був бути сформований облвиконком. Однак, потім стало зрозуміло, що змін до Конституції не буде, і те, що фактично буде присутня ОДА, як виконавчий орган. Це дійсний факт. І я розумію намагання нового керівництва обласної ради сформувати її структуру в такий спосіб, щоб вона віддзеркалювала роботу обласного виконавчого комітету, та в певній мірі контролювала виконавчу гілку влади. Цим можна пояснити необхідну кількість заступників...   

Щодо витрат. Я побачив це рішення буквально за 30 секунд до голосування, й зі мною в цьому питанні ніхто не переговорив. Я так і не зрозумів, чиєю була ідея збільшити до 40 осіб апарат ради й ввести додаткові видатки в розмірі 13 мільйонів гривень. І цілком очевидно, що новому керівництву обласної ради необхідно буде пояснювати своє рішення, знаючи реальний стан обласного бюджету.  

- На скільки дієвим виявився карантин вихідного дня? Чи витримає бізнес подібні удари?

- На мою думку, карантин вихідного дня є досить великою дурницею. На жаль, в Україні домінують не політики, а ті люди, що займаються піаром біля політики. Тобто, їм необхідно було щось «видати», показати, що влада в тій чи іншій мірі реагує на ситуацію. Й останні три тижні я говорю про те, що без локдауну нам не обійтися. Ситуація насправді є серйозною!

Я, як колишній голова ОДА, пам'ятаю, що як починались бойові дії на Сході. Наразі в нас також «війна», але назви їй немає (мікробіологічна, чи вигадайте самі) і ми повинні кардинально змінити систему поведінки, систему заходів тощо. Я не є прибічником того, що все необхідно закривати, адже це також не вирішить ситуацію. Але ми повинні навчитись жити і працювати в нових умовах.

Необхідно знаходити систему рішення, а не повністю закривати все. Я нещодавно був в Туреччині - в Стамбулі - й бачив, як влада відноситься до соціальної дистанції, для переміщення людей, для роботи закладів в нічний період, вони цільово визначають аудиторії де, хто та як працює, до проведення тестування, особливо в тих місцях, де захворіла людина…

Чому власне так відбувається, як на мене, на першому плані в реалізації протиепідеміологічних заходів багато чого було зроблено на межі зі здоровим глуздом...

Наприклад, БТР на в'їзді в Вінницю. Як він впливав на епідемію в місті, або обробка колес машин, встановлення бетоних блоків на вулицях?..

У нас в країні замість того, щоб приймали рішення професіонали, політичні лідери та чиновники виступали на телебаченні зі спічами на тему коронавірусу, написаними політтехнологами.  

В даній ситуації я підтримую дії Вінницького міського голови щодо необхідності забезпечення лікарнями киснем. Якщо цього досягти, то можна бути підготовленим до «другої хвилі». На жаль, на обласному рівні не потурбувалися про це.  

Хоча гортаючи дані по залишку коштів на обласному бюджеті, я вражений від суми, яку виділили на вирішення проблеми кисню в наших опорних лікарнях. Тобто кошти є і досить великі, однак вони не використовуються. Як на мене, це не припустимо, мати кошти й пустити все на самоплив...     

Я можу сказати, що всі політики, які насправді переймалися проблемою ковіду, увійдуть в історію з негативом. Адже в нас специфіка людей, вони не сприймають пояснень. Вони бачать проблему й реагують на неї.

- Ви написали заяву про складання повноваження депутата обласної ради. Чому прийняли таке рішення? Яким чином «не залишите» виборців, як обіцяли у Facebook?

- Це була унікальна виборча компанія, й Бог дав мені можливість спілкуватись з великою кількістю людей, адже лише 65% в Стрижівській громаді проголосувало за мене. Не зважаючи на те, що була проблема з коронавірусом, я об'їздів Вінницьку область і вздовж і в поперек, спілкуючись з людьми бачив їх очі, надії та тривогу. Я хочу, щоб все, що ми обіцяли людям, збулось на практиці.

Чому написав заяву? Це в певній мірі етичне питання, але я можу лише сказати те, що на певному етапі я зрозумів, що можу стати тягарем для тих, хто приймав рішення щодо майбутнього устрою облради.

Я не хотів створювати, умовно кажучи, дискомфорт для людей, адже відчував, що мої погляди та бачення проблематики можуть вступати в протиріччя з тими, які є у лідерів партії.

- То як будете підтримувати виборців?

- Є досить багато інструментів. Насправді, я досить багато надаю консультацій, наприклад, громадам, й наразі перебуваю в роздумах. Й не виключено, що створю громадську організацію, яка буде надавати практичну допомогу органам місцевого самоврядування. Мене не настільки цікавила обласна рада, як органи місцевого самоврядування, які створились в умовах децентралізації. Їм досить не просто.

Практичний результат люди можуть відчути лише через 2-3 роки, наразі вони будуть «входити» в хаос, і їм необхідна допомога.  

Наразі в роздумах, але життя все розставить на свої місця.