Валерій Коровій анонсував у Вінниці відкриття у вересні відділення екстреної допомоги і театру ляльок (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Валерій Коровій анонсував у Вінниці відкриття у вересні відділення екстреної допомоги і театру ляльок (ВІДЕО)

Привітав з Днем Незалежності, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій згадав про єдність. Він запевняє, що попри певні розбіжності, разом можна досягти спільної мети. Також у вітальному слові очільник області анонсував відкриття у вересні модернізованого відділення екстреної медичної допомоги обласної лікарні та початок сезону театру ляльок у новому приміщенні.

Вітаючи з Днем Незалежності, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій згадав про єдність. Він запевняє, що попри певні розбіжності, разом можна досягти спільної мети. Також у вітальному слові очільник області анонсував відкриття у вересні модернізованого відділення екстреної медичної допомоги обласної лікарні та початок сезону театру ляльок у новому приміщенні.

«Чи можливо словами передати ту щирість почуттів, що переповнює кожного з нас в прагненні бачити процвітаючою та успішною нашу рідну Україну? Думаю, що ні. Тому що дуже багато проходить через наше серце, - зазначив Валерій Вікторович. - І сьогодні ми зустрічаємо свято з першими ранковими сонячними проміннями, мальовничими доспілими хлібами, та найголовніше, щирим, талановитим та працьовитим українським народом.

Господь Бог нам дав можливість бути свідками відродження української незалежності та творцем новітньої історії Української держави. І сьогодні на передодні 28-ї річниці Акту проголошення незалежності України, у своїх думках ми знову оглядаємось на пройдений шлях, із надією вглядаємось у майбутнє.

Дві останні виборчі компанії сформували новий порядок денний, і Україна завмерла в очікуванні – а що буде далі? Переконаний, що те підґрунтя, яке створене протягом останніх років при прийняті прагматичних рішень проросте новими паростками державотворення та позитивним поступом вперед.

Разом з тим, ми повинні пам’ятати, що початок 2014 року зустрів нас військовими діями на сході, розкраденою державною казною, заблокованими казначейськими рахунками, величезними боргами, та як наслідком стрімкою девальвацією гривні, паралічем споживчого ринку, ринку інвестицій, і це на фоні в край тяжкої внутрішньополітичної ситуації в Україні, необхідності проведенням мобілізаційних заходів - а у нас їх було 6 хвиль, а також різкого збільшення необхідних видатків на оборону.

Але ми вистояли! Ми це пройшли!

За це заслуговують особливої подяки усі – від військових до волонтерів, представників добровольчих батальйонів, простої української родини. Ми маємо нових Українських героїв, які віддали найцінніше – своє життя, за свободу та незалежність своєї країни. Серед них 234 вінничанина, і я прошу хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих за незалежну Українську державу і щасливе майбутнє її дітей.

Змінювались на краще наші села, містечка, міста, регіони та країна в цілому. Ми по особливому цінуємо дружбу з тими іноземними партнерами, які підставили нам плече в самий складний період встановлення Української державності. І попросив би ще раз привітати наших закордонних друзів та партнерів Свєнтокшиського воєводства, Яського повіту республіки Румунія, Ліберецького краю Чеської республіки, республіки Молдова.

Ми з Сергієм Моргуновим ніколи не забудемо, коли на передодні Різдва ми зустріли автобус з Кельце з засобами по зупинці кровотечі для наших військових. І коли ми відкрили ящики, побачили дитячі малюнки. Це велика честь і велика повага, за що я джуе вдячний!

Хотів би подякувати Маршалку Свєнтокшиського воєводства пану Аджею Вітковському та президенту Яської повітової ради пану Марічелу Попа, завдяки підтримці яких сьогодні оздоровлюються більше 100 дітей наших воїнів героїв!

Шановні колеги! Ми з вами переживаємо історичний час трансформації місцевої виконавчої влади, відходу від архаїчних принципів управління до сучасних, де основне завдання владних інституцій переміщується в площину створення комфортного середовища для бізнесу, творчої інтелігенції та креативних і ініціативних людей.

Бюджетна децентралізація створила потужні економічні мотиви для розвитку громад, стрімко змінюючи їх зовнішній вигляд. Лише бюджети розвитку протягом останніх 4-х років зросли з 400 мільйонів гривень до майже 3,5 мільярдів гривень.

На часі проведення комплексної адміністративно-територіальної реформи, яка буде вибудована на субсидіарності, та децентралізації адміністративних повноважень. Перед нами нові виклики, але і нові можливості! Успішність подальших кроків в значній мірі буде залежати від усвідомлення нашої причетності до подальших глибинних змін. Ми повинні закріпити досягнені здобутки децентралізації та доповнити їх додатковою мотивацією. Без перебільшення, Вінницька область на сьогодні є однією з лідерів регіонального розвитку! Лідируючі позиції є по приросту промислового виробництва, сільськогосподарського виробництва, будівництва, роздрібного товарообороту, досягнутого в наслідок залучення протягом останніх п’яти років потужних приватних інвестицій, та активної підтримки уряду в сфері стимулювання розвитку інфраструктури.

І ми це бачимо! Відповідно до рейтингу світового банку Вінниччина визнана найкомфортнішим регіоном для ведення бізнесу в Україні. Потужні інвестиційні вкладення таких компаній ям МХП, Delfi, UBC Group, КNESS, Brаlinek, надали можливість у минулому році створити більше 5000 нових робочих місць в сфері промислової індустрії.

Місто Вінниця поступово перетворюється в один із потужних центрів ІТ-індустрії, в якій задіяно більше 8000 вінничан. Також нагадаю про формування активного конкурентного середовища, створення рівних умов, залучення 9,5 мільярдів гривень інвестицій в модернізацію агарного сектору економіки, що удвічі більше, ніж у попередньому році.

Подільський «коровай» 2018 року нарахував 6 мільйонів тон зерна. Це абсолютний рекорд за всю історію Вінниччини. І вже цього року за прогнозами ми будемо свідками нового рекорду в межах 6,3 мільярдів тон. Аграрний сектор перетворився в локомотив економічного розвитку області. І саме тут по особливому розкривається успадкований талант хліборобів.

Шановне товариство!  Але поряд з успіхом слід пам’ятати, що з початку 90-х років, ми втратили дуже багато безцінного часу. Популізм та небажання помічати проблеми стали тягарем на шляху покращення якості життя населення та поглиблення інституційних кризових явищ.

Ми повинні визнати як першопричину надзвичайно складну демографічну кризу, яка переросла з соціальної проблеми в економічну.  І, на превеликий жаль, в гуманітарну. Кількість жителів області скоротилась з початку 90-х років на 380 тисяч осіб. Дітей шкільного віку з 240 тисяч до 160 тисяч. Скорочення відбулось за рахунок сільського населення на фоні стихійних урбанізацій та породження масових інфраструктурних та екологічних проблем.

За таких умов ми розпочали дуже складний та можливо не популярний, але вкрай важливий процес реформування системи охорони здоров’я, освітньої та соціальної сфери. Лише перші кроки в напрямку проведення механізму реінбурсації ліків, формування мережі екстреної та первинної санітарно-медичної допомоги, дозволили протягом року зменшити кількість захворювань на інфаркт в області на 30%, інсультів на 13%.

Наразі надзвичайно відповідальний крок реформування вторинної та третинної ланки охорони здоров’я. На початку року при активній підтримці прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана було введено на повну потужність хірургічний корпус лікарні М. Пирогова, урологічне відділення онкологічного диспансеру та на початок вересня буде введено в експлуатацію модернове відділення екстреної медичної допомоги обласної дитячої лікарні.  

Пустила свою ходу «Нова Українська Школа». Переповнює дух за наслідки тієї роботи, через яку ми бачимо усміхнені обличчя наших першокласників. Реформа почала працювати. І вже 1 вересня цього року 1079 учнів нових перших класів сядуть за парти.

Дуже важко долати стереотипи. Але крок за кроком ми впроваджуємо базову ціль освітянської реформи – якісні, конкурентні знання наших дітей. А школа і вчитель є інструментом її досягнення. Результати нещодавнього ЗНО 2019 року дають підстави стверджувати, що ми на правильному шляху, і в нас є позитивний результат.

Ми перші в Україні почали опрацьовувати механізм культурної економіки. На прикладі нашого «Подільського Версалю» із столиці всесвітньовідомого «Щедрика»  ми показали, що культурні ініціативи підкріплені креативністю та енергією творчих людей може слугувати рушієм розвитку невеликих міст та містечок.

Користуючись нагодою, хотів би ще раз подякувати жителям славного Тульчина, за згуртованість та щирість, які відчули цього року 68 000 відвідувачів, 3-го Міжнародного фестивалю оперного співу та музини Opera fest Тulchin.

До Дня міста Вінниці ми готуємо малечі довгоочікуваний подарунок – нове модернове приміщення обласного театру ляльок. І воно стане ще одним місцем культурного життя нашого славного міста.

Вінниччина живе, змінюється, розвивається та не змінно рухається вперед. Так, нам не легко. Так, ще дуже багато викликів нам доведеться здолати. Та я переконаний, наша єдність, наше прагнення до змін та націленість на результат, стануть дороговказом на шляху до мети. І в цьому є пророчими слова митрополита Любомира Гузара: «Для віруючої людини, яка розуміє в те, що Бог є володар всесвіту, я кажу все в руках божих. І наша доля теж. Але це не скасовує важливості старань кожного з нас. Робіть свою роботу, те, до чого ви покликані, робіть добре не залежно від того, хто при владі, і які виклики перед нами. Робіть кожен день свою роботу і не тільки лише задати себе. Робіть разом з іншими і для всіх».

Адже в єдності сила, і вона дозволяє встояти перед будь-якими посяганнями будь-то людей, що прийшли відібрати шматок вашої землі, або людей, що прийшли вас обдурити. Ціль у нас одна – вільна, сильна, сучасна європейська Україна. І ми обов’язково збудуємо її такою разом.

Зі святом вас дорогі вінничани. З днем незалежності. Миру, добра та успіху! Божого усім благословення і слава Україні!» 

Ірина Заіковата

27 серпня, 2019