Вадим Кудіяров розповів про «локальні» конфлікти, власну позицію окремих вінницьких ГО та свастику на футбольному матчі «Ниви»

Новини Вінниці / Вадим Кудіяров розповів про «локальні» конфлікти, власну позицію окремих вінницьких ГО та свастику на футбольному матчі «Ниви»

Фінальний поєдинок у другій лізі вінницької «Ниви-В» став поштовхом до серії матеріалів про скандал на футбольному полі, а також інших подій, що були пов’язані з представниками молодіжних організацій, які вважаються наближеними до депутата Вінницької міськради, віце-президента ФК «Нива-В» й очільника ГО «Батьківщина молода» Вадима Кудіярова. Сам він вважає «звинувачення» неправдивими і пояснює, що має власну думку з приводу цих конфліктних ситуацій.

Фінальний поєдинок у другій лізі вінницької «Ниви-В» став поштовхом до серії матеріалів про скандал на футбольному полі, а також інших подій, що були пов’язані з представниками молодіжних організацій, які вважаються наближеними до депутата Вінницької міськради, віце-президента ФК «Нива-В» й очільника ГО «Батьківщина молода» Вадима Кудіярова. Сам він вважає «звинувачення» неправдивими і пояснює, що має власну думку з приводу цих конфліктних ситуацій.

- На сайті vindaily.info нещодавно була розміщена стаття щодо події у Гнівані, - розказує В. Кудіяров. - Мова йде про стрілянину на АЗС, в якій «наїжджають» на мене та на організації, які пов’язують зі мною, зокрема «Вінницькі ультрас».

Я переконаний у тому, що це була замовна стаття, так як нещодавно ми почали цікавитися роботою Гніванського кар’єру. Точніше, я б сказав – відстоювати інтереси громади. Справа у тім, що до мене звернулася ініціативна група жителів Гнівані, які підозрюють владу ОТГ в лобіюванні інтересів цього підприємства, у корупції, в результаті чого бюджет міста недоотримає кошти із кар’єру.

Мешканці розповіли, що кар’єр не має права працювати. Відсутні усі дозвільні документи. Коли ми почали розбиратися, надсилати офіційні запити, то отримали чимало документів по цій справі.

- Що саме зацікавило громадськість?

- Чи має кар’єр відповідні дозволи на роботу та ліцензії, чи дійсно один із його власників - громадянин Росії, мають з’ясовувати правоохоронні органи. Ми ж хотіли розібратися, чи дійсно там проводяться маніпуляції, через які люди недоотримують кошти.

Зазначу, що кар’єр, який розташований на території ОТГ, є доволі успішним комерційним об’єктом. Звідти ешелонами вивозять щебінь в Молдову та інші країни. Працює він фактично цілодобово.

Однак за оренду землі кар’єр платить мізерні 3%. Ми запитували мера, чому так мало?.. Адже в середньому процентна ставка за оренду землі для комерційних потреб по Вінниччині сягає 8%. На нашу думку, мер лобіює інтереси даного підприємства.

Нас здивувало, чому на спортивну інфраструктуру в цій громаді не можуть знайти коштів, спортсмени займаються в жахливих умовах у підвальних приміщеннях, не має коштів і на медицину. Через те, що підприємство платить таку низьку оренду, бюджет громади недоотримає майже 8 мільйонів гривень щорічно.

Нас цей факт дуже здивував. Вирішили дізнатися, які податки платить підприємство і які соціальні зобов’язання виконує. Як виявилося, із 250 робітників, про які відкрито говорив на сесії власник кар’єру, офіційно оформлені лише 43! Тобто більше 200 працюють неофіційно, не мають права на соціальний пакет. Відсутні відрахування податків на доходи фізичних осіб до ПФУ і місцевого бюджету. На цьому громада ще втрачає біля 7 мільйонів гривень.

Чому мер на це закриває очі? Я на сесії міськради вказував на втрати депутатам. Ми з однодумцями радили прийняти рішення про підняття відсоткової ставки за оренду землі, яка не зашкодить роботі кар’єру, адже він успішно працює. А також змусити власника працевлаштувати робітників. Кошти в сумі це 14-15 мільйонів на рік можна витрачати на соціальні потреби, на розвиток громади.

Нас дивує питання, чого мер захищає це підприємство. Як виявилося, син власника кар’єру Віктора Берещука є депутатом ОТГ і представником земельної комісії, яка голосує за виділення землі батькові. З цього приводу були судові тяганини, однак нічого не змінилося на користь громади.

- Як пов’язана стрілянина з кар’єром?  

- Щодо стрілянини у Гнівані. Нам невідомо, хто стріляв і чому. На ці питання мають відповісти правоохоронні органи. Але хочу зазначити, що це не пов’язано із нашою роботою і люди, які були тоді на АЗС, не пов’язані з нами.

Тим більше «розборки» були навіть не вдень, коли відбувалася сесія. Однак нас спеціально сюди «вплутали», в час, коли на футбольний клуб здійснювалася інформаційна атака, пов’язана із інцидентом зі свастикою.

- Сподіваємося, слідство вкаже на ініціаторів та постраждалих у стрілянині. Але по іншим конфліктним ситуаціям відомо, що були помічені вінничани, з якими товаришуєте, спільно проводите акції…

- Була інформація, що я маю відношення до захоплення кілька років тому Крижопільського ринку. Так, дійсно в тому процесі були задіяні люди, яких знаю і з якими спілкуюся, але особисто я до цього відношення ніякого не маю.

Наші громадські організації пов’язують із співпрацею із «Чорним комітетом» та «Народною волею». Я знаю і А. Вербецького, і Д. Котова. Так, ми спілкуємося. Але наша діяльність і інтереси не перетинаються.

Я спілкуюся із ще багатьма націоналістичними організаціями, але це не означає, що я цими людьми керую, маю якийсь особливий вплив… Це самодостатні і самостійні люди, які на власний розсуд керують своїми організаціями.

- Вже відомо, що потенційним інвестором футбольного клубу міг стати відомий бізнесмен Юрій Косюк, який погоджувався взяти «Ниву» та вкласти в неї значні кошти. Ходять чутки, що він відмовився платити «отступні» сьогоднішнім власникам. Раніше Ви казали, що нічого невідомо про це. Нині не змінили позицію?

- На сьогодні корпоративні права на футбольний клуб знаходяться у ліцензійної структури ТОВ  «СФК «Нива-В». Є конкретна фізична особа - власник цього клубу. Директором футбольного клубу є Сергій Мартиновський, і з ним точно ніхто не обговорював конкретні пропозиції зі сторони бізнесмена, який начебто готовий фінансувати ФК «Нива». Ходили розмови про якийсь конкретний інвестиційний проект щодо клубу.

Однак можу вас запевнити, що ніяких офіційних пропозицій до мене, як віце-президента, чи Василя Васильовича Вовка, як почесного президента, не надходило.  

В останній час з’явилося дуже багато інформації та чуток про те, що ми «замішані» в корупційних скандалах. МВС навіть включило вінницький клуб до числа тих, які замішані в організації договірних матчів. Це маніпуляція, ніхто із наших гравців і представників адміністрації клубу не отримав ні підозри, ні запрошення на дачу показів.

Але саме цікаво те,що ті клуби, які дійсно мають конфлікт інтересів, не зацікавили поліцію. Так, я згадаю про «Агробізнес» (Волочиськ). Його президент є віце-президентом Федерації футболу України. Він дійсно може впливати на суддівство, тощо. І це не лише моя думка. Усі пам’ятають, чому гнали арбітрів в Тернополі? Через нечесне суддівство.

Чомусь саме в період коли в «Ниви» є дійсно шанс потрапити в 1 лігу, з’являється така інформація і нас необґрунтовано втягують у скандали та конфлікти.

Також зараз звинувачують громадські організації, які мають відношення до футбольного клубу, а  це ГО «Ультрас Вінниця» і ГО «Футбольний клуб «Нива Вінниця», до яких я безпосередньо маю відношення, у навмисному зриві якихось домовленостей щодо інвестора. Це не правда. Ми навпаки готові до участі в будь-яких перемовинах.

Ми реанімували клуб, створивши нову структуру і отримавши ліцензії. Василь Вовк тоді взяв на себе відповідальність, залучив кошти, клуб отримав статус професійного. Однак фінансове питання досі актуальне. Матеріальна база, яка є в нас, в поганому стані. З нею ми не можемо ставити дуже серйозні завдання.

Звичайно, ми завжди відкриті. Я впевнений, що вболівальники, футбольна спільнота, спеціалісти, в тому числі Василь Васильович, готові розмовляти про нові інвестиції, адже дійсно є фінансові проблеми в клубі. Я впевнений, що на сьогоднішній день він готовий розмовляти і про продаж корпоративних прав. Якщо дійсно є інвестор, то сьогодні можна сідати за стіл переговорів.

Я особисто чув про наміри, однак не від інвесторів, а від посадовців, інших людей, але жодного разу це не були представники компанії. Впевнений, якщо з’явиться людина, яка матиме гроші і бажання конкретно взяти клуб, то домовленості будуть досягнуті.

Клуб 2-ої і навіть 1-ої ліги – це соціальний проект, який обходиться у 5-10 мільйонів на рік. Заробітку не слід чекати. Тому говорити про продаж клубу – це дуже гучно звучить. Коли мова йде про стратегічні плани у футболі, то Василь Васильович, як патріот Вінниччини, поступить правильно і його підтримає футбольна спільнота.

- Якщо ці моменти стали вже майже історією, то поява кількох вболівальників на фанатському сектору у провокативних футболках сталася нещодавно. Чи відомо, хто ці хлопці, які, судячи зі всього, є складовою місцевих ультрас?

- Є факт - на 8-му секторі під час заключного матчу сезону між вінницькою «Нивою» та «Агробізнесом» з’явилися люди у футболках з зображенням свастики. Це підтверджено і на  фото, і на відео. Перші фото з’явилися на сайті «Агробізнесу». Їх відразу підхопили футбольні та спортивні сайти, пішла інформаційна хвиля. Є обличчя людей і відкрита кримінальна справа. Ми не підтримуємо ідей нацизму, фашизму, расизму. Переконаний, що ми стали жертвою спрямованої провокації, яка пішла не на користь іміджу клубу та Вінниці загалом.

Футбольний сектор фанів складається з багатьох структур. На матч запрошувалися всі, хто пропагує тему ультрас, хто фанатично відноситься до ФК «Нива». На той час в секторі було 150 осіб. До речі, стюарти, які обслуговують матч, не бачили свастики. Коли ми розбиралися у ситуації, змоделювали все, що відбувалося так: на 76-78 хвилинах, коли почали палити піротехніку, люди, які були присутні у секторі, одягли червоні футболки зі свастикою. Коли спецефекти закінчилися, вболівальники побачили це і заставили провокаторів зняти ці футболки і вийти із сектору. Реакція була миттєвою.

Є така традиція, в кінці матчу футболісти підходять до сектору і дякують за підтримку, а вболівальники футболістам за гру. Тоді ми виграли з рахунком  2:0, було багато людей. В цей момент людей у футболках зі свастикою вже не було, або ці люди були, але точно без провокаційних футболок.

- Раніше Ви натякали на проведення внутрішнього розслідування. Вже є попередні результати та версії?

- Виходячи із аналізу ситуації, можливі дві версії підготовленої провокації. По-перше, щоб зіпсувати репутацію клубу, який має реальні шанси вийти в 1-у лігу. І ми не відкидаємо припущень, що «Агробізнес» нас там не хоче бачити. Тим більше, що президенти клубів давно конфліктують.

Друга версія  - політична. Адже по лінії партії пішла хвиля, що мовляв люди Кудіярова підтримують фашизм, представники партії, члени «Батьківщини молодої» одягли футболки з фашисткою символікою… Тобто цей скандал могли організувати люди, яким цікавий розбрат в середині нашої партії, або перед виборами вони намагаються зіпсувати репутацію партії. Оскільки мене «замішують» у цей скандал, штучно роблять прив’язку до партії, це наводить на думку, що такі ототожнення роблять спеціально. Інших варіантів немає.

Макс Мельник

19 червня, 2018