Вадим Кудіяров: «Ми готові передати «Ниву» у надійні руки тому, хто переживатиме за вінницький футбол»

Новини Вінниці / Вадим Кудіяров: «Ми готові передати «Ниву» у надійні руки тому, хто переживатиме за вінницький футбол»

Через пандемію достроково завершено Чемпіонат України з футболу у другій лізі. До ведення карантину вінницька «Нива» займала 9-е місце серед 11 команд групи «А». Воно дозволяє продовжувати виступ в професійному ешелоні. Оскільки з минулого року клуб з Вінниці не знайшов потужних спонсорів, то розраховує переважно на місцеву молодь. Більш того, саме молоді виконавці, які є вихованцями «нивівської» школи мають підсилити головну команду у наступному сезоні.

Через пандемію достроково завершено Чемпіонат України з футболу у другій лізі. До ведення карантину вінницька «Нива» займала 9-е місце серед 11 команд групи «А». Воно дозволяє продовжувати виступ в професійному ешелоні. Оскільки з минулого року клуб з Вінниці не знайшов потужних спонсорів, то розраховує переважно на місцеву молодь. Більш того, саме молоді виконавці, які є вихованцями «нивівської» школи мають підсилити головну команду у наступному сезоні.

Президент «Ниви» Вадим Кудіяров в інтерв’ю клубній прес-службі підбив підсумки сезону і окреслив плани на майбутнє.

- Вадиме Ігоревичу, як Ви сприйняли рішення щодо припинення сезону в другій лізі?

– Українська Асоціація футболу і Професіональна футбольна ліга запропонували покласти все фінансове навантаження щодо обов’язкового тестування гравців на коронавірусну інфекцію (та інші заходи в рамках виконання карантинного протоколу) на футбольні клуби другої ліги. Цим вони фактично і перекреслили подальше проведення змагання.

На жаль, УАФ і ПФЛ не подумали про розвиток професіонального футболу в регіонах, не підставили плече клубам. Складна економічна ситуація в країні повністю відображається на грі № 1. Клуби зазвичай підтримують або представники бізнесу, або органи місцевої влади. В зв’язку із пандемією знайти джерела наповнення клубного бюджету та ще додатково кошти на  виконання карантинного протоколу матчів було дуже непросто.   

– Чи задоволені Ви підсумковим результатом команди в сезоні?

–У «Ниви» була певна криза, пов’язана із переходом на нову концепцію розвитку клубу. Тепер ми робимо акцент не на іногородніх футболістів, як було колись, а на місцевих вихованцях. На жаль, кілька років у Вінниці не існувало містка між ДЮСШ і професіональною командою. А саме це дає шанс молоді стати професіональними спортсменами.

Наразі, за виключенням чотирьох гравців, за «Ниву» виступають місцеві футболісти. Ми не ставили перед командою особливих задач на сезон. Але на подальші результати мала позитивним чином вплинути зміна головного тренера. Під керівництвом Олега Шумовицького, який створив боєздатний колектив, наша команда могла б в третьому колі істотно покращити своє турнірне становище.

- Чемпіонат України серед юнаків до 19 років також припинено?

– Так. Було ухвалено рішення обнулити всі результати. Для нас це прикро, адже  «Нива» U-19 йшла на першому місці в колі. Вона могла й поборотися за призи в чемпіонаті України.

Водночас всім гравцям «Ниви» U-19 ми дамо можливість взяти участь в загальних навчально-тренувальних зборах команди. І там у них буде шанс стати гравцем основного колективу. Підключимо на збори й провідних гравців ДЮСШ Блохіна-Бєланова та ДЮСШ «Прем’єр-Нива» випускного року.

Ця система вже непогана відпрацьована. Недарма в основі нашої друголігової команди закріпилися Деян Федорук і Максим Підопригора, які нещодавно виступали ще на рівні дитячо-юнацького футболу.

– Коли почнуться навчально-тренувальні збори перед сезоном?

- Плануємо провести збори із середини липня, за шість тижнів до початку чемпіонатів України. Поки що обидві наші команди перебуватимуть на відпочинку.

– Під час тривалого карантину вдалося зберегти основний склад команди? Зокрема, лідерів?

– У «Ниви» і до карантину фінансування було не дуже високим. А зараз ми робимо все можливе, аби гідно підготуватися і стартувати в новому чемпіонаті України. В нещодавньому опитуванні вболівальників кращими гравцями «Ниви» в минулому сезоні названі Артур Загорулько, Ярослав Браславський і Тимофій Брижчук. Всі вони залишаються у команді. 

Ми прагнемо омолодити склад і дати шанс дебютантам на професіональному рівні проявити себе. Деякі гравці висловили бажання залишити «Ниву», але для нас це не критично. Нормально, якщо футболісти хочуть продовжувати свою кар’єру у більш високих лігах та заможніших клубах. Наш проект має на меті збереження славних традицій вінницького футболу - ми даємо шанс місцевим спортсменам проявити себе на рівні майстрів. Тому не вимагаємо від переходів гравців компенсацій. Водночас, якщо за підсумками зборів ці футболісти захочуть повернутися до «Ниви» і відповідатимуть критеріям нашого тренерського штабу, готові взяти їх назад.

– Найскладніше запитання пов’язане із фінансуванням. На які джерела наповнення клубного бюджету можна розраховувати?

– Вже відомо, що у «Ниви» буде фінансова підтримка з боку Вінницької облдержадміністрації. Зможемо використати ці кошти на навчально-тренувальних зборах перед сезоном. Сподіваємося на подальшу підтримку й з боку Вінницької міської ради.

- «Ниву» готові підтримати потужні меценати чи спонсори?

– Ми нещодавно звернулися із проханням допомогти «Ниві» найбагатшим людям Вінниччини. Приміром, до Петра Порошенка, Юрія Косюка, Олександра Гереги. Вони є топовими бізнесменами нашого регіону і країни в цілому. Поки що не отримували відповідей на листи.

Хочеться, аби наш клуб розвивався, а гравці отримували гідну зарплатню. Прагнемо грати на більш високому рівні і виступати на нормальному стадіоні європейського рівня. На жаль, поки що потужний бізнес не йде «Ниві» назустріч.

Але ми відкриті до діалогу. Навіть більше – готові передати клуб у надійні руки – людині або організації, що переживатимуть за прогрес вінницького професіонального футболу.    

Прес-служба ФК «Нива»

admin

18 червня, 2020