В Євросоюзі відповіли Кремлю на умови «для закінчення війни»

Новини Вінниці / В Євросоюзі відповіли Кремлю на умови «для закінчення війни»

У Путіна назвали дві вимоги, які дозволять «закінчити війну до кінця доби». Їхня суть – капітуляція. Росіянам відповів президент Франції Е.Макрон. Він зазначив, що Європа підтримуватиме Україну, а санкції щодо РФ не відмінятиме.

Здається, у Кремлі остаточно втрачають зв'язок з реальністю та демонстративно сподіваються, що Європа втомиться від війни. Натомість, і в РФ, і в ЄС скоріше почали звикати до нових реалій та невтішних перспектив.

Так от, після виступу українського президента Зеленського, в якому він запевнив, що збройне протистояння триватиме до кінця року, якщо захід допоможе з важким озброєнням, у Кремлі вирішили «пожартувати».

Не звертаючи уваги на те, що росіяни місяць намагались взяти Сєвєродонецьк, а «попереду» не менш укріплений Лисичанськ, прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков відзначився дивною реплікою. Він сказав, що війна може закінчитися до кінця доби у разі, якщо ЗСУ складуть зброю, а Україна виконає безглузді «лютневі» вимоги Росії.  

Еммануель Макрон – один з європейських політиків, який продовжував спілкуватися з Путіним попри підтримку санкцій. Нахабність Кремля у цьому випадку збентежила навіть Париж. Французький лідер підкреслив, що країни «Великої сімки» будуть продовжувати підтримувати Україну.

«Тому будемо зберігати санкції проти Росії стільки, скільки необхідно, і з необхідною інтенсивністю протягом найближчих тижнів і місяців», - заявив Макрон.

Президент Франції запевнив, що не має ілюзій щодо швидкого вирішення конфлікту.

«Ніхто не очікує, що війна закінчиться в найближчі кілька тижнів або місяців», - додав він.

Фактично, не лише Байден і Джонсон, а вже й Макрон реалістично дивиться на маніакальні зазіхання Путіна та чітко визначився, що не планує поступатися принципами. Це може означати, що Кремль втрачає потенційного якщо не союзниками, то політика з лояльним ставленням до «хотелок» Москви.  

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк теж прокоментував "ультиматум" росіян..

"Знову Z-ультиматуми? Не Україна почала цю війну, щоб припинити її "за наказом". Закінчити війну можуть у Москві в будь-який момент, просто повернувшись до адекватності: перестати відправляти ракети по містах, відвести війська та відмовитися від "ядерної пропаганди", - написав в Twitter.

Олег Верлан

28 червня, 2022