В Європі видалили скандальні дані про втрати України на війні

Новини Вінниці / В Європі видалили скандальні дані про втрати України на війні

Зі звернення глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн вилучили згадку про те, що Україна нібито, за оцінками, втратила у війні з Росією 100 тисяч військових та 20 тисяч цивільних громадян. У Генштабі відмовились від деталізації, оскільки інформація про втрати не є публічною.

У середу Урсула фон дер Ляєн присвятила звернення плану конфіскації заморожених російських активів та створенню проведення спецтрибуналу для покарання Росії за злочин агресії проти України. Текст та відео звернення було оприлюднене на сайті Єврокомісії та у соцмережах фон дер Ляєн.

На початку своєї заяви фон дер Ляєн сказала, що вторгнення Росії в Україну принесло смерть, спустошення та невимовні страждання, і що, за оцінками, на сьогодні в Україні «загинули понад 20 тисяч мирних жителів і 100 тисяч українських військових».

Однак згодом текст заяви фон дер Ляєн на сайті Єврокомісії відредагували і опублікували вже без даних про втрати - ні серед цивільних, ні серед військових.

З офіційного Twitter-акаунту Урсули фон дер Ляєн видалили попередню відеоверсію звернення та опублікували відредаговану, теж без згадки про втрати. Пояснень такого кроку у Єврокомісії не надали.

Генеральний штаб ЗСУ відмовився озвучувати втрати української армії у повномасштабній війні проти Росії. Керівник Управління зв'язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник у коментарі УП нагадав, що втрати військових є закритою інформацією.

«Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення. Водночас, якщо те, що озвучила глава Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо лише підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу. Потрібно робити все для того, аби на лавці підсудних опинилися всі відповідальні за втрати цивільних і військових громадян України», - зазначив він.

Уточнемо, втрати армії на війні бувають безповоротними (загиблі) та санітарними (поранені та травмовані). У зверненні глави Єврокомісії про оцінку втрат України у війні не вказувалося, на основі чиїх даних було зроблено таку оцінку.

Журналіст Тарас Березовець вважає, що глава Єврокомісії могла сплутати дані. Мала на увазі, що загинуло 100 тисяч цивільних і 20 тисяч військових. Адже відомо, що лише у Маріуполі могли загинути десятки тисяч містян, хоча точної кількості ніхто наразі сказати не може.

Олег Верлан

30 листопада, 2022