В уряді готують перестановки, а поки влада відреагувала на корупційні «скандали»

Новини Вінниці / В уряді готують перестановки, а поки влада відреагувала на корупційні «скандали»

Незабаром у Кабінеті міністрів можливі звільнення і перестановки. Про це повідомляють джерела «Української правди» в команді президента та Верховній Раді.

За даними співрозмовників УП, перший кандидат на вихід – міністр палива та енергетики Герман Галущенко, також під питанням міністр спорту Вадим Гутцайт, який очолив НОК, та міністр з питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін.

У команді президента досить довго тривають дискусії, чи взагалі ці міністерства зараз потрібні, можливо, їх варто скоротити чи об’єднати. Депутати ВР, зі свого боку, хотіли б змінити міністра освіти та міністра з питань ветеранів. Але, за даними співрозмовників видання, в ОП наразі про це серйозно не говорять.

На минулому тижні військові справи дещо пішли у затінок. Так, Україна вимагала від партнерів танків, але далі дискусії справа не рушила. Але навіть «танковий біатлон» не затьмарив корупційні «скандали». Один - з закупівлею продуктів харчування для військових Міністерством оборони, другий - з участю заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського, якого спіймали на хабарі у 400 тисяч доларів під час закупівлі генераторів.

Скандал в Міноборони

ЗМІ оприлюднили розслідування, в якому йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповувало харчі для військослужбовців за цінами в два-три рази вищими порівняно з цінами в магазинах Києва. У розслідуванні стверджувалось, що нібито є в розпорядженні копія відповідної угоди на закупівлю харчів на 13 млрд гривень.

Мар'яна Безугла, заступниця голови парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки, 22 січня, заявила про те, що керівництво Міноборони викликали до ВР, а в Міноборони ініціювали відповідну перевірку та звернуться до СБУ для розслідування інциденту щодо «поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період».

Скандал за участю Лозинського

Національного антикорупційного бюро провели обшуки та затримали заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського. Його підозрюють в отриманні хабаря у розмірі 400 тисяч доларів при закупівлі генераторів, а повна сума закупівлі складала 1,8 млрд гривень. Наразі правоохоронці інкримінують вже звільненому посадовцю зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки та хабар.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури пообіцяли провести перевірки після затримання Лозинського. Своєю чергою, в НАБУ розповіли, що схема, до якої причетний Лозинський, була такою: посадовці укладали договори з підприємцями за завищеними цінами, а різницю привласнювали. ЗМІ повідомляють, що Лозинський є близьким до прем’єра Д.Шмигаля.  

У вечірньому звернені 22 січня президент Володимир Зеленський відреагував на скандали в Міноборони та в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури, пообіцявши, що «цей тиждень буде часом відповідних рішень».

«Не хочу зараз анонсувати, але все це буде справедливо. У кожній ситуації будемо докладно розбиратися», - підкреслив очільник держави.

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія запевнив, що ініціюватиме «повернення парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади». На його думку, «не на часі» вже не працює, «деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті».

«Мабуть, цієї весни точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу», - зазначив Арахамія, зі слів якого вже кепкують, адже посадки давно обіцяли.

Олег Верлан

23 січня, 2023