В УПЦ МП звинуватили NaПарижі у «маніпуляціях» та цитуванні російських джерел, які вказують на зв'язок з українськими священиками

Новини Вінниці / В УПЦ МП звинуватили NaПарижі у «маніпуляціях» та цитуванні російських джерел, які вказують на зв'язок з українськими священиками

Пресслужба Вінницької єпархії УПЦ МП на своєму офіційному сайті спростовує публікацію NaПарижі, в якій з посиланням на сайт РПЦ «patriarchia.ru» вказується про надання допомоги та облаштування місць тимчасового перебування для переселенців, зокрема у храмах і монастирях Вінницької єпархії.

«На сайті РПЦ згадуються храми і монастирі Вінницької єпархії, яка дійсно надавала і надає прихисток та свою допомогу вимушеним переселенцям, які постраждали внаслідок війни РФ проти України.

Те, що на сайті Московської Патріархії вказують храми і монастирі Вінницької єпархії ніяким чином не відноситься до самої Вінницької єпархії. 

Вінницька єпархія Української Православної Церкви керується та веде свою діяльність на основі нового Статуту, прийнятого на Соборі УПЦ 27 травня 2022 року.

Також повідомляємо, що Вінницьке єпархіальне управління не надає РПЦ та їхній прес-службі, чи будь-якому іншому відділу, жодних звітів про свою діяльність.

На відміну від окремих вінницьких ЗМІ, прес-служба Вінницької єпархії не відвідує російські сайти, а тим більше не посилається на них.

Ми вкотре закликаємо журналістів припинити розпалювати релігійну ворожнечу і не підігравати ворогу під час війни!», - йдеться у релізі пресслужби єпархії.

Звісно, редакція не може залишити без уваги звинувачення у маніпуляції та посиланні на російський сайт.

Отже, мова йде про матеріал «У РПЦ визнають, що розміщають біженців у «своїх» храмах та монастирях Вінницької єпархії».

На офіційному сайті Руської православної церкви Московський патріархат намагалися відзвітувати про допомогу біженцям, які змушені були покинути домівки через збройну агресію, підтриману патріархом Кірілом. Перераховуючи місця, де допомагають, у РПЦ згадали храми та монастирі Вінницької єпархії УПЦ МП, яку вважають своїм «підрозділом». І до речі, у РПЦ постійно наголошують на підпорядкованості українських єпархій.

Тепер по закидам пресслужби єпархії. Собор УПЦ 27 травня 2022 року не передбачає розрив з Московською патріархією. І у Москві тому, як і раніше, не змінили ставлення до своїх українських єпархій. Те, що «Вінницьке єпархіальне управління не надає РПЦ та їхній прес-службі, чи будь-якому іншому відділу, жодних звітів про свою діяльність», не означає, що у РПЦ не мають такої інформації. У редакційному матеріалі йшлось не про звітність управління, а про звітність РПЦ. Можливо, у Москві збирають інсайди по єпархіям…

Якщо пресслужба Вінницької єпархії «не відвідує російські сайти» - це її право та вибір. Редакція інформаційного видання відвідує російські, китайські та безліч інших першоджерел, аби надавати читачу правдиву інформацію, а не «рафіновану» чи «підправлену».   

Редакцію закликають «припинити розпалювати релігійну ворожнечу і не підігравати ворогу під час війни!». По-перше, Конституцією гарантовано свободу віросповідання. По-друге, NaПарижі діє виключно у законодавчому полі. По-третє, редакція з великим пієтетом ставиться до багатьох священнослужителів УПЦ в єдності з МП.  

Четверте – щодо маніпуляцій. Не можна біле називати червоним, а червоне зеленим. Якщо пресслужба єпархії не контактує з РПЦ, це не означає, що таких контактів не існує на рівні єпархіального управління чи структур УПЦ. На згадуваному Соборі не йшлось про розрив. Адже «церковною мовою» він би означав розкол. Саме проти цього активно боряться деякі архієреї. Хіба ні? Редакція вважає, що саме окремим церковникам не варто займатися маніпулюванням (тим більше когось звинувачувати у цьому).

Немає сумніву, що позиція Вінницького єпархіального управління суто проукраїнська. Ми віримо у це. Загалом в УПЦ МП є «різні думки». І це факт. Як і те, що УПЦ залишається в єдності з Московською патріархією. Ба більше, у Москві навіть не обговорюють потенціальну можливість «від’єднання». Це треба визнати. І чесно казати, що без дозволу Москви від’єднання не можливе.

Християнство не дозволяє вірити у Хреста та одночасно в якихось ідолів. Треба визначитись і сказати собі правду. Так само і у питанні підпорядкованості.

Або на місцевому рівні треба заявити, що, наприклад, в РПЦ брешуть щодо підпорядкованості. Таких заяв не було? Бо це не так.

Далі, УПЦ заявила не лише про незгоду з політикою Кіріла, яка полягає у благословенні вбивств українців, а й про розірвання (припинення) стосунків, а хто їх надалі підтримує – порушує правила УПЦ? І такого не було. То УПЦ не йде у розкол з РПЦ.

Тоді УПЦ залишається, як і раніше, в єдності з Московською патріархією. Але чомусь не хоче це визнавати.