В «Укравтодорі» назвали термін початку аукціону з будівництва моста через Дністер на Вінниччині та Молдові

Новини Вінниці / В «Укравтодорі» назвали термін початку аукціону з будівництва моста через Дністер на Вінниччині та Молдові

«Укравтодор» готовий виділити 3,46 млн грн. на будівництво прикордонного мостового переходу через Дністер та державний кордон на Вінниччині в районі Ямполя, а також розробку проєктної документації. Аукціон пропозицій запланований на 6 червня.

«Укравтодор» готовий виділити 3,46 млн грн. на будівництво прикордонного мостового переходу через Дністер та державний кордон на Вінниччині в районі Ямполя, а також розробку проєктної документації. Аукціон пропозицій запланований на 6 червня.

Інформацію про процедуру закупки на сайті prozorro Служба автодоріг у Вінницькій області оприлюднила 30 квітня. Тендерні пропозиції можна подавати по 31 травня.

В Укравтодорі зазначають, що «будівництво мосту у Ямполі — частина Транспортної стратегії України до 2030 року. Він дозволить скоротити час поїздки за маршрутом Київ — Кишинів.

«Наразі сполучення між двома європейськими країнами в регіоні забезпечується паромною переправою. Однак вона давно не відповідає вимогам часу і реальним потребам жителів держав.

Будівництво мосту — стратегічний пріоритет. Паралельно з цим оновлюємо 137,5 км маршруту — йдеться про найбільш проблемні для проїзду ділянки. Тобто вже до кінця року шлях до кордону буде комфортним для проїзду», — наголошує голова «Укравтодору» Олександр Кубраков.

Трохи виправимо посадовця. Є міст автомобільний між Могилевом-Подільським та молдовським Отачем, а також пішохідний міст Бронниця-Унгень.

У відомстві вказують, що будівництво мосту через Дністер поблизу Ямполя здійснюватиметься за моделлю проєктуй-будуй. Це означає, що підрядна організація, котра переможе в тендері, займатиметься і виготовленням проєктної документації, і будівельними роботами. Ця модель заощаджує час на реалізацію проєкту та здешевлює його реалізацію.

Також зазначається, що мостовий перехід через Дністер передбачає будівництво 2- підходів: 1,6 км з боку української території та 5 км з молдовського боку.

Штучна споруда забезпечить з’їзд на українську дорогу Т-02–02 Могилів-Подільський — Ямпіль — Бершадь — Умань та молдовську М-2.

За умовами тендеру, завершити зведення переходу компанія-підрядник повинна до кінця 2022 року.

Презентували новини щодо «заявки» на тендер в Укравтодорі ще 6 травня. У коментарях українці задають цілком слушні запитання. Наприклад, чому українська сторона будує міст за власні кошти, коли добудують міст у Києві? Вони й досі залишаються без відповіді.

Олег Верлан

11 травня, 2021