В Україні вводять нові стандарти обліку газу. Чи знизять вони ціну?

Новини Вінниці / В Україні вводять нові стандарти обліку газу. Чи знизять вони ціну?

Україна переходить з метричних на енергетичні одиниці обліку витрати використаного газу. Тоюто, від тепер споживачі більше не будуть переплачувати газопостачальним компаніям за більший витрата газу в зимовий час.

Україна переходить з метричних на енергетичні одиниці обліку витрати використаного газу. Тобто, від тепер споживачі нібито більше не будуть переплачувати газопостачальним компаніям за надвитрати газу у зимовий час.

Відповідний законопроект №2553 сьогодні, 16 червня, попередньо схвалила Верховна Рада. У ньому йдеться про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в кіловат-годинах замість нинішніх кубічних метрів.

За рахунок цього скасовуються так звані "морозні" коефіцієнти.

"Можливо, ви чули, що 8,5 млн споживачів страждають від "морозних" коефіцієнтів, тобто від переплат газопостачальним компаніям", - зазначив депутат Андрій Жупанін, представляючи законопроект.

За його словами, тепер споживачі нарешті почнуть платити за якість газу, а не за обсяг, яким можна маніпулювати. Чи знизиться ціна для окемого невеличкого вінницького домогосподарства? Побачимо.

Нагадаємо, міністерство енергетики пропонує уряду підвищити норми споживання газу для користувачів без лічильників. Така ініціатива пояснюється проблемами з неконтрольованими обсягами споживання газу деякими домогосподарствами.

Ірина Заіковата

16 червня, 2020