В Україні ввели держрегулювання цін на батон та олію

Новини Вінниці / В Україні ввели держрегулювання цін на батон та олію

Кабінет міністрів України вніс батон та соняшникову олію до списку продуктів харчування, які мають істотну соціальну значущість. Тепер подорожчання цих товарів повинні не тільки заздалегідь декларувати компанії, які їх продають, але їм також забороняється встановлювати націнку понад 10%. Крім того, виробники курятини, яєць, соняшникової олії, молока та хліба отримають "знижку" на газ.

Таке рішення ухвалили через рекордні ціни на енергоносії Про це йдеться у постанові Кабміну №1432 від 30 грудня.

Зазначимо, у тексті постанови йдеться саме про батон. Націнка включає всі рекламні, маркетингові, логістичні послуги, а також упаковку цих продуктів для продажу.

Крім того, іншою постановою уряду (№ 1435) уряд зобов'язав продавати газ українського видобутку з націнкою до 1% виробникам хліба, молока, курятини, яєць, олії та інших соціально важливих продуктів. Якщо йдеться не про вітчизняний газ, націнка не може перевищувати 24%. Саме виробники цих галузей раніше заявляли про те, що опинилися на межі закриття через високі ціни на енергоносії.

А постановою № 1433 уряд також зобов'язав приватних газодобувників продавати до кінця квітня 20% газу, що видобувається на Українській енергетичній біржі. Мається на увазі, що це також допоможе "скостити" ціни для виробників.

«Ціни на газ аномально продовжують зростати. Уряд за дорученням президента України Володимира Зеленського розробляє механізми підтримки українських хлібопекарів та українських виробників соціальних продуктів харчування», – заявив раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що нинішні ціни на газ складно назвати ринковими. Ціла низка продуктів уже подорожчала через високі ціни на газ. Раніше держрегулювання в Україні скасували ще в 2017-му.

До речі, в 2021-му хліб став одним із продуктів-рекордсменів з подорожчання (більше 15%). При цьому соняшникова олія в Україні зросла в ціні аж на 35% цього року.