В Україні вперше оприлюднили заяву по британській «альтернативі ЄС»

Новини Вінниці / В Україні вперше оприлюднили заяву по британській «альтернативі ЄС»

У відповідь на поміркований скептицизм європейців щодо перспектив вступу України в ЄС, британський прем’єр Борис Джонсон запропонував Києву інший формат співпраці – новий альянс. Офіційно в Україні спочатку не відповіли на «альтернатива ЄС». Проте сьогоднішня спільна заява очільників урядів України та Польщі частково вказує, що у Києві та Варшаві близькі до союзу з Лондоном.

Нагадаємо, минулого місяця прем’єр-міністр Великої Британії запропонував президенту України створити новий міжнародний альянс, який протистоятиме Росії та стане альтернативою ЄС. Долучити до нього планувалось також Польщу та країни Балтії. Борис Джонсон запропонував нову систему політичних, економічних та військових контактів і допомоги через недовіру до Брюсселю.

Відповіді Володимир Зеленський тоді не дав. А от 1 червня вперше уряди України та Польщі провели спільні консультації. Під час засідання був присутній і наш президент.

«У такому форматі наші уряди працюють уперше. Він є історичним і, впевнений, буде продуктивним. Цінуємо всю ту безпрецедентну підтримку з боку Польщі для України та українців. Відносини між нашими країнами з теплих і сусідських перейшли на новий етап - міцних та історичних», - зазначив Володимир Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сказав про спільну заяву за результатами міжурядових консультацій.

«Польща підтвердила, що підтримує вступ України до ЄС та НАТО, а також докладатиме зусиль, аби Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС уже цього червня», - розповів очільник уряду, додавши, що сторони також домовилися посилювати оборонне співробітництво, розвивати Польсько-Українсько-Британський союз та працювати над посиленням санкцій проти Росії.

Тобто у той час, як так звані великі країни (крім Італії) в ЄС не квапляться зі статусом кандидата для України, ідея Джонсона вже практично розвивається.

Олег Верлан

1 червня, 2022