В Україні почали блокувати банківські рахунки ФОПів через комуналку

Новини Вінниці / В Україні почали блокувати банківські рахунки ФОПів через комуналку

В Україні через борги за комунальні послуги почали блокувати банківські рахунки фізосіб-підприємців (ФОП). При цьому інколи заборгованість «висить» за квартирами, в яких підприємці вже давно не живуть.

В Україні через борги за комунальні послуги почали блокувати банківські рахунки фізосіб-підприємців (ФОП). При цьому інколи заборгованість «висить» за квартирами, в яких підприємці вже давно не живуть.

Про це йдеться в матеріалі UBR. З такою проблемою зіткнулася українська підприємниця, яка працює в сфері торгівлі. Вона подала заявку в «Дію» на отримання «карантинної» компенсації бізнесу в розмірі 8 тис. грн., адже зареєстрована як фізична особа-підприємець.

Отримати обіцяну урядом суму жінка не змогла. Навпаки, система знайшла у неї багатотисячні борги по комуналці за місцем прописки в іншому місті. Там вона давно вже не живе і не знала, що її рідні не платили за комунальні послуги.

В результаті – блокування рахунку і карти ФОПа. Підприємниця намагалася отримати квитанції про сплату комуналки у своїх родичів, але отримала відмову.

«Адвокат їй порадив відмовлятися від частки в загальній квартирі, яку вона повинна була отримати як спадкоємиця», – розповіла UBR.ua подробиці цієї історії аналітикиня компанії «Адамант Капітал» Інна Звягінцева, з чиєї знайомої і трапилися ці проблеми.

Журналістка Світлана Єгармін, що працює на фрілансі і зареєстрована як ФОП, також зіткнулася з проблемою «несподіваного боргу». У минулому році за допомогою «Дії» вона спробувала перейти на спрощену систему оподаткування, але з подивом дізналася про заборгованість за квартиру.

Ситуація прояснилася після реєстрації в електронному кабінеті платника податків. Там відобразилася інформація про борг за квартиру в Харківській області, де Світлана Єгармін вже давно не живе після переїзду до Києва.

Виявилося, що податкова помилково «приписала» їй ще одну «житлоплощу» за старою адресою в селищі в Харківській області. Щоб швидше перейти на «спрощенку», вона сплатила штраф в кілька сотень гривень.

На Вінниччині про подібні випадки не відомо, але якщо є прецеденти, то виникнути таке може у будь-кого.

Олеся Рудницька

3 червня, 2021