В Україні планують побудувати чотири нових енергоблоки на Хмельницькій АЕС

Новини Вінниці / В Україні планують побудувати чотири нових енергоблоки на Хмельницькій АЕС

Україна розраховує розпочати будівництво чотирьох нових атомних енергоблоків на Хмельницькій АЕС цього літа або восени. Плани пояснюються необхідністю компенсувати втрату енергетичних потужностей через війну з Росією, а саме відсутністю контролю Запорізької АЕС.

Про це міністр енергетики Герман Галущенко сказав в інтерв'ю агентству Reuters.

За його словами, всі реактори будуть побудовані саме на Хмельницькій АЕС, яка нині має два блоки. Причому, нові реактори будуть різними.

Так, два енергоблоки, які включають реактори та супутнє обладнання, будуть побудовані на базі російського обладнання, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії, тоді як інші два будуть використовувати західні технології від виробника енергетичного обладнання Westinghouse.

«Я думаю, що (ми почнемо будівництво) влітку-восени. Нам потрібні корпуси… Третій і четвертий енергоблоки ми хочемо зробити відразу», - пояснив міністр.

Нагадаємо, будівництво 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС розпочалося у 1980-х роках, але було заморожене. Після здобуття незалежності від Радянського Союзу в 1991 році Україна побудувала три нові ядерні реактори – по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях.

Зараз три атомні електростанції (Рівненська, Хмельницька, Південно-Українська) на підконтрольній Україні території виробляють понад 55% електроенергії. Завдання розширити цей сектор, щоб компенсувати втрату захопленої Росією у 2022-му Запорізької АЕС.

«3-м і 4-м (Хмельницьким) блоками ми хочемо компенсувати Запорізький, і зараз ми ведемо переговори з нашими болгарськими партнерами щодо двох реакторів, які ми хочемо забрати. Якби ми сьогодні отримали корпуси реакторів, я думаю, що пройшло б 2,5 роки, і ми б мали третій реактор на лінії», - зауважив Галущено..

Паралельно з будівництвом блоків ВВЕР-1000 (водно-водяних енергетичних реакторів) радянських часів, Україна хоче розпочати підготовчі будівельні роботи для розміщення двох сучасних західних блоків АР1000.

«Нам потрібно прийняти законодавство, і у нас є законопроєкти щодо 3-го, 4-го, 5-го та 6-го енергоблоків. Це ВВЕР-1000, а 5-й і 6-й ми хочемо побудувати типу AP. Це паралельний процес», – сказав міністр.