В Україні перерахують прожитковий мінімум. Чи вплине це на життя українців та скільки отримаємо?

Новини Вінниці / В Україні перерахують прожитковий мінімум. Чи вплине це на життя українців та скільки отримаємо?

З рекомендаціями в рази підвищити прожитковий мінімум (ПМ) звернулися "Слуги народу" до Кабміну. Однак, ПМ не обмежились - також  мають підвищити соціальні стандарти, пенсії та зарплати. На паперах все виглядає чудово, однак, як це реально вплине на життя українців? Наразі економісти прогнозують, що  рівень бідності в Україні може досягти 44%.

З рекомендаціями в рази підвищити прожитковий мінімум (ПМ) звернулися "Слуги народу" до Кабміну. Однак, ПМ не обмежились - також  мають підвищити соціальні стандарти, пенсії та зарплати. На паперах все виглядає чудово, однак, як це реально вплине на життя українців? Наразі економісти прогнозують, що  рівень бідності в Україні може досягти 44%.

Як пише OBOZREVATEL, "Слуги народу" повернулись до минулорічної ідеї збільшення прожиткового мінімуму удвічі. Обіцянку тоді не виконали через брак грошей. Тепер же один із головних соціальних стандартів знову пропонують перерахувати. Навіть більше, у нардепів з'явилася радикальна ідея збільшити розмір неоподатковуваного мінімуму до рівня мінімальної зарплати (з 2102 до 4723 грн) та встановити неоподатковуваний мінімум на рівні ПМ.

Якщо оцінити бюджет країни та економічкий стан в цілому, в ЮНІСЕФ заявили, що в Україні кількість бідного населення може досягти 6-9 млн осіб. Загальний рівень тих, хто живе за межею бідності, зросте з 27% до 44%.

Цю новину навіть прокоментував на своїй пресконференції президент Володимир Зеленський. Він вважає, що оцінки ЮНІСЕФ не зовсім адекватні. Мовляв, вони вважають бідними тих, хто заробляє 5-6 тис. грн, а для України це не бідність.

На державному рівні межа бідності – прожитковий мінімум. Та сума, якої, на думку держави, має вистачити на базові потреби. Цей показник не враховує витрати ні на інтернет, ні на оренду нерухомості, ні на оновлення гардеробу. Один із методів боротьби з бідністю – підвищення прожиткового мінімуму, а водночас і мінімальної зарплати та пенсії.

Однак, чи вистачить коштів в бюджеті на нововведення? У парламентському комітеті з питань соцполітики вважають, що кошти є. На засідання Ради 19 травня вони винесли та надіслали до Кабміну свої рекомендації. У них, наприклад, пропонують підняти прожитковий мінімум для працездатного до рівня мінімальної зарплати. А це з 2102 до 4723 грн. Але, враховуючи наявні ціни, фактичний рівень прожиткового мінімуму досяг у квітні 4948 грн. А для пенсіонерів – 3264 грн. Це означає, що всі, хто на місяць живе на меншу суму, перебувають за межею бідності. І таких в Україні мільйони.

А ще карантин, економічна криза, зростання рівня безробіття – усе це загострює проблему бідності. Тож, що пропонують у парламентському комітеті: замінити прожитковий мінімум для працездатних на мінімальну зарплату.

Тобто фактично не брати податки з тих, хто мало заробляє. Щоправда, така модель може працювати в умовах, коли зарплати в конвертах і неоподатковуваний дохід є радше винятком, а не правилом. Грошей, щоб за новим прожитковим мінімумом, наприклад, підняти всім пенсії, не вистачить. На це знадобиться додатково майже 200 млрд грн. Де взяти ці гроші без підвищення мінімальних зарплат і детінізації – загадка.

В Україні за час роботи нової влади кілька разів змінився Кабмін, озвучені пропозиції спростовували, переробляли в процесі. Але ось чіткої стратегії закінчення "епохи бідності" так і не презентували. Реформа прожиткового мінімуму, яка може стати однією зі складових такої стратегії, досі реалізовується без масштабного обговорення та відповідей на головне питання: де взяти гроші на соціальні виплати, коли контроль за дотриманням трудового кодексу поетапно пом'якшують, а проблеми в економіці тільки загострюються.