В селищі під Вінницею екологічне лихо - зловмисники самовільно розібрали залишки будівлі хімічного складу

Новини Вінниці / В селищі під Вінницею екологічне лихо - зловмисники самовільно розібрали залишки будівлі хімічного складу

В селищі Вороновиця біля Вінниці розібрали будівлю колишнього хімічного складу – залишки небезпечних речовин залишились просто неба. В селищі планують знімати верхній шар грунту та відправити його на утилізацію.

В селищі Вороновиця біля Вінниці зловмисники самовільно розібрали будівлю колишнього хімічного складу – залишки небезпечних речовин залишились просто неба. В селищі планують знімати верхній шар грунту та відправляти його на утилізацію.

Про це йдеться на сайті Вороновицької ОТГ.

«У Вороновицькій селищній раді пройшло розширене засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо подальших дій із залишками отрутохімікатів на колишньому хімскладі», - йдеться в інформації.

В селищі зазначають, що приміщення складу було розібрано самовільно. Зі місця, де колись знаходилось сховище отрутохімікатів йде різкий запах, який не дає спокою жителям навколишніх вулиць. Фахівцями Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, виявлено перевищення небезпечних речовин у землі, повітрі та воді.

Голова Вороновицької селищної РДА Олександр Ковінько говорить, що сподівався на допомогу з адміністирації району:

"Ми звернулися до заступника голови Віницької районної державної адміністрації Олега Бегуса із проханням зібрати районну комісію ТЕП та НС та рекомендувати яким чином можна здійснити вивіз та утилізацію небезпечних відходів. Але, на жаль, Вінницька РДА відмовилася від участі  в цій роботі. Тому ми зібрали тут спеціалістів, які допоможуть зробити ці роботи».

Про проведення робіт домовились під час засіданні комісії.

«Однозначно потрібно знімати верхній шар грунту, перезатарити його та відправити на зберігання чи утилізацію. ДСНС має ліцензію на цю роботу і ми її будемо виконувати», - цитує сайт начальника групи РХБЗ АРЗСП Головного управління ДСНС у Вінницькій област Максим Кирилюка.

Роботи в селищі обіцяють провести найближчим часом.

Зазначимо, що повідомлення про це на сайті Вороновицької ОТГ опублікована18 серпня, жодної інформації щодо початку робіт на сьогодні на офіційних джерелах немає.

 

Марина Карабай

22 серпня, 2020