В СБУ розповіли, хто з росіян відповідає за масований підкуп виборців на Вінниччині

Новини Вінниці / В СБУ розповіли, хто з росіян відповідає за масований підкуп виборців на Вінниччині

Вінницька область є серед тих, в яких мав здійснюватися масований підкуп виборців, що організувала злочинна група, якою керували з Росії. Про це 21 лютого на брифінгу заявив начальник департаменту захисту нацдержавності СБУ Віктор Кононенко.

Вінницька область є серед тих, в яких мав здійснюватися масований підкуп виборців, що організувала злочинна група, якою керували з Росії. Про це 21 лютого на брифінгу заявив начальник департаменту захисту нацдержавності СБУ Віктор Кононенко. Він назвав прізвище росіянина, відповідального за голоси вінничан.

Він пояснив, що відомо про створення розгалуженої мережі злочинної організацію. Проводиться більше 30 обшуків у її учасників. Офіси партій та кандидатів не обшукують. Слідчі дії відбуваються тільки у тих, хто підпадає під підозру.

У Службі Безпеки заявляють про документування матеріалів щодо створення «виборчих пірамід», до яким мають відношення росіяни та громадяни України, які тривалий час співпрацюють зі спецслужбами РФ, для впливу на результати волевиявлення українців під час голосування на президентських виборах. За підрахунками українських силовиків, для забезпечення голосів за конкретного кандидата в президенти «піраміда» мала залучили на платній основі 680 тисяч людей, щоб ті підкупали виборців. Гроші почали надходити ще у листопаді минулого року.

Начальник департаменту захисту нацдержавності СБУ Віктор Кононенко вказує, що використовувалася брудна готівка, яка використовувалася за сприяння працівників правоохоронних органів. Також він відкрив деякі подробиці діяльності цієї групи.

«Відповідальний за Вінницьку область - громадянин РФ Володимир Рябий - у 2012 році приймав участь у виборах президента Російської Федерації як довірена особа кандидата Жириновського. Після виборів Рябий очолив Ставропольське регіональне відділення партії «Патріоти Росії». 20 травня 2014 року він був учасником з’їзду вказаної партії у Москві, де було підтримано анексію Криму, а всім регіональним відділенням було доручено організувати заходи щодо сприяння діяльності терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР». Ми всі ці матеріали оприлюднимо на сайті», - зазначив на брифінгу начальник департаменту захисту нацдержавності СБУ Віктор Кононенко.

В організації піраміди з підкупу виборців, яку викрила Служба безпеки України, підозрюється нардеп від "Батьківщини" Валерій Дубіль. Про це РБК-Україна повідомили обізнані джерела. Між тим, "Українська правда" вказує, що в СБУ стверджують, що cхему щодо втручання у вибори президента організував депутат "Батьківщини" Руслан Богдан.

Олег Верлан

21 лютого, 2019