В Росію з окупованих територій «офіційно» депортували понад мільйон українців

Новини Вінниці / В Росію з окупованих територій «офіційно» депортували понад мільйон українців

З початку повномасштабної війни до Росії та попередньо захоплених територій окупанти примусово вивезли понад мільйон громадян України. Фактично людей через фільтраційні табори депортували, переважній більшості з яких заборонили залишати територію РФ.

Кількість саме депортованих назвав начальник Національного центру управління обороною РФ Михайло Мізінцев. Це офіційна інформація Москви.

Нагадаємо, депортація — примусове переселення, вигнання чи висилка з постійного місця проживання або з держави окремих осіб чи народів. У даному випадку мова йде саме про депортацію, адже до 24 лютого люди жили в Україні, не іммігрували, а з появою загарбників їх вивозять, відбираючи документи.  

Проте Мізінців ціей термін не вживає. Він заявив, що в Росію з України «евакуювали» понад мільйон людей, включаючи 183 тисяч дітей. Про це повідомляють російські «РИА-Новости».

«Незважаючи на перешкоди, що створюються Києвом, за минулу добу, без участі української влади, з небезпечних районів України, Донецької та Луганської народних республік на територію Російської Федерації евакуйовано 16 480 осіб, з них – 3 354 дитини, а всього з початку «спеціальної військової операції» – вже 1 002 429 осіб, з яких 183168 дітей», – сказав Михайло Мізінцев.

Також він не згадав про те, що росіяни доволі часто відмовляють у забезпеченні «зелених» коридорів» для евакуації громадян з окупованих територій.

Більш того, російський генерал стверджує, що нібито понад 2,75 мільйона іноземців та українців «попросили евакуювати» їх до Росії, до так званих «ДНР» та «ЛНР», а також на підконтрольні російським військовослужбовцям території Запорізької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей України.

Як?..

Він опустив тему «фільтраційних таборів», але сказав про те, що зараз у Росії працюють понад 9,5 тисячі повністю обладнаних «пунктів тимчасового розміщення». Тобто таборів.

Українська влада неодноразово звертала увагу світу на численні факти примусової депортації до Росії українців, зокрема дітей без батьків. При цьому українцям видають документи, які забороняють залишати російську територію упродовж двох років. Також на захоплених росіянами територіях українці проходять через фільтрацію.

Олег Верлан

28 квітня, 2022