В ПС ЗСУ пояснили, чому не збивають російські літаки у небі над Білоруссю

Новини Вінниці / В ПС ЗСУ пояснили, чому не збивають російські літаки у небі над Білоруссю

Російська авіація завдає ракетних ударів по Україні з території Чорного та Каспійського моря, а також Білорусі. То чому українська ППО не збиває ворога, коли він наближається до північного кордону?

Збивати літаки в просторі Білорусі Україні не дозволяють потужності засобів ППО. Це можливо лише у випадку, коли літак увійде в зону їх ураження. Про це повідомив під час брифінгу речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«На жаль ми не можемо її знищувати (російську авіацію, - ред.) на території Білорусі. Це занадто далеко, щоб ми могли її дістати. Російська авіація працює довкола України, в такій підкові, від Білорусі починаючи, закінчуючи островом Зміїний. Між Зміїним і Севастополем вони находяться постійно, 24/7, в режимі постійного патрулювання», - розповів він.

За словами Ігната, вони (РФ, - ред.) перебазовують літаки з одного плацдарму на інший, використовуючи всі без виключення аеродроми Білорусі.

«Ми можемо їх (літаки, - ред.) знищувати лише тоді, коли вони увійдуть у зону ураження нашої ППО. На сьогодні ті засоби що ми маємо, це С-300. Дальність ураження цього комплексу до 70 км. Зрозуміло, що ці комплекси стоять на території України і ясно що не на самому кордоні», - додав він.

Нагадаємо, увечері 10 липня на військовий аеродром у Мачулищах (Мінська область) прилетіли два Іл-76 ПКС Росії та літак ДРЛО А-50. Крім того, протягом усієї ночі, 11 липня, над Білоруссю літав російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 у парі з винищувачами. Пілоти обговорювали видимість цілей для ударів по Україні.

Зазначимо, що 25 червня з простору Білорусі ракетами було вражено селище Десна у Чернігівській області, де діє 169-й навчальний центр імені князя Ярослава Мудрого Сухопутних військ ЗСУ.

Олег Верлан

13 липня, 2022