В Пентагоні озвучили прогноз по тривалості війни в Україні

Новини Вінниці / В Пентагоні озвучили прогноз по тривалості війни в Україні

Високопоставлений представник американського військового командування генерал армії США Марк Міллі вважає, що вторгненню Росії в Україну, ймовірно, ніщо не могли запобігти, окрім присутності американських військ. Також, на його переконання, війна в Україні, ймовірно, затягнеться на довгі роки. Одразу зазначимо, що не всі прогнози збуваються. Ті ж американці давали Україні до 72 годин на капітуляцію, а потім визнали помилку. Втім, в Росії чітко дали зрозуміти, шо не відмовляються від планів по знищенню України та українців. На першому етапі. А далі – до Лісабону…

Як пишуть New York Post та ВВС. Російська служба з посиланням на виступ Міллі перед конгресменами, генерал скоріше виправдовувався.

«Відверто кажучи, якщо не брати до уваги введення військ США у власне Україну, я не впевнений, що його (президента РФ Володимира Путіна – ред.) можна було стримати. То була його давня мета, яка триває роки. Я думаю, що ідея стримування Путіна від вторгнення в Україну – стримування його Сполученими Штатами – вимагала би використання збройних сил США і призвела б до ризику збройного конфлікту з Росією, чого б я не радив», - сказав представник Пентагону.

На думку Міллі, зараз Сполучені Штати мають розглянути можливість розширити свою військову присутність у Східній Європі для захисту від російської агресії. Зокрема, потрібно збільшити кількість військових баз, які там розташовані.

За даними ВВС, після російського вторгнення в Україну Пентагон вирішив переглянути чисельність розміщеного в Європі військового контингенту і, можливо, або посилити американську присутність у цьому регіоні, або передислокувати частину військ.

На думку Міллі, можна обійтися і без розгортання нових постійних баз, а обмежитись тимчасовими, з регулярною ротацією контингенту. При цьому американський генерал упевнений, що тягар фінансування такого розширення з радістю візьмуть на себе країни Східної Європи, такі як Польща, Румунія та країни Балтії.

Міллі також вважає, що конфлікт в Україні триватиме не один рік.

«Не скажу про десятиліття, але щонайменше кілька років – точно», - сказав він, не прогнозуючи результат війни, адже підтвердив, що конфлікт не обмежиться Україною.

Таку думку Міллі пояснив тим, що Москва давно і регулярно вимагає від США та НАТО в цілому скоротити свою військову присутність у Європі. За його словами, все це свідчить про затяжний конфлікт у регіоні, який виходить далеко за межі України.

Олег Верлан

6 квітня, 2022