В окупованому Бердянську залишаються українські прапори, а містяни виганяють росіян – ті «отаборились» на кладовищі

Новини Вінниці / В окупованому Бердянську залишаються українські прапори, а містяни виганяють росіян – ті «отаборились» на кладовищі

Російські окупанти вчора, 28 лютого, були шоковані прийомом жителів Бердянська. В них відбувся «вибух мозку»… Сотні містян вийшли на центральну площу та вимагали військових залишити місто, скандували «Додому», «Путін – х…ло», «Рускій воєнний корабль, іді нах...й!», «Україна». Ранком містяни повернули українські прапори на ті флагштоки, звідки росіяни вночі їх зняли. Отже, опір Бердянська може призвести до того, що ворожу техніки вже не мирним шляхом почнуть закидати «коктейлями».

Станом на ранок 1 березня російські військові залишили будівлю міської ради Бердянська. Проте вони досі в місті. Вчора на мітинг перед захопленою будівлею міськради зібралося більше 300 людей. Люди кричали росіянам, щоб ті йшли геть, вигукували «Путін - х...йло», «Додому» тощо.

У відповідь росіяни пообіцяли піти з міста, якщо протестувальників буде ще більше. Тоді нібито знайдеться, що сказати командиру – чому пішли.  Коли на мітинг вийшло стільки містян, що люди вже не вміщались на площі, частина окупантів сіла у вантажівку й поїхала.

Водночас місцеві впевнені, що залишати місто росіяни бояться, бо за Бердянськом їх захоплять або знищать наші військові.

«Вони зайшли в місто тому, що були голодні і немиті. Перше, що зробили: захопили супермаркет. Потім наш літак по них дві ракети випустив, і вони в місто сховались. Поки вони грабували маркет, місцеві їм цукор засипали в бензобаки», - каже житель Бердянська «Лівому берегу».

Наразі в місті від 300 до 500 окупантів. За словами місцевих, росіянам сказали охороняти об’єкти.

«Ми питали в них, чого ви досі не пішли. Вони сказали, що охоронятимуть 26 об’єктів. Питання лише, від кого», - кажуть місцеві.

Зокрема, вони «отаборились» на місцевому кладовищі. А ще забирають у місцевих телефони. За відмову одного чоловіка застрелили.  Комунальні служби 1 березня відновлюють пошкодження.

Олег Верлан

1 березня, 2022